dijous, 22 d’abril del 2010

Dia de Llibre 2010 / Día del Libro 2010

Demà celebrem el Dia del Llibre, coincidint amb la mort de dos grans escriptors universals que apareixen en la il·lustració de Simon Wild. Qui són?
-----------

L'elecció del dia 23 d'abril com Dia del Llibre i dels Drets d'autor, procedeix de la coincidència de la mort dels escriptors Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega en la mateixa data l'any 1616, encara que realment no fos en el mateix dia, pel fet que la data de Shakespeare correspon al calendari julià, que seria el 3 de maig del calendari gregorià i que Cervantes va morir el 22, sent enterrat el 23. També coincideix amb la data de naixement de William Wordsworth (1850) i mort de Josep Pla (1981). La proposta va ser presentada per la Unió Internacional d'Editors a la UNESCO, amb l'objectiu de fomentar la cultura i la protecció de la propietat intel·lectual per mitjà del dret d'autor. El 15 de novembre de 1995 la Conferència general de la UNESCO va aprovar la proposta a París, a partir del qual el 23 d'abril seria el "Dia Internacional del Llibre i del Dret d'Autor".

I tot va començar, segons ens hem assabentat, per la idea d'un escriptor valencià, Vicente Clavel. Alfons XIII va signar un Reial Decret el 6 febrer 1926 pel qual es creava oficialment la Festa del Llibre Espanyol, que es celebraria en la data que llavors es creia que havia nascut Cervantes, el 7 d'octubre. La idea original va ser l'escriptor valencià Vicent Clavel Andrés proposant-la a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. Poc després, el 1930, s'instaura definitivament la data del 23 d'abril com Dia del Llibre. La celebració va arrelar ràpidament a Barcelona i es va estendre per tot Catalunya, encara que el propòsit oficial es va anar diluint a poc a poc en coincidir amb el dia del sant Patró, conegut com Diada de Sant Jordi (Dia de Sant Jordi), mentre en altres zones la festa es mantenia amb escassa importància o fins i tot desapareixia. Amb el temps es va fer tradicional a Catalunya l'intercanvi i regal de roses i llibres entre parelles i persones estimades en aquesta data, convertint-se en una de les jornades populars més celebrades. Aquesta tradició va ser un dels arguments utilitzats per la UNESCO per a declarar el 23 d'abril Dia Internacional del Llibre.

Alguns països realitzen actes semblants en altres dates. Al Regne Unit i Irlanda el primer dimarts de març realitzen l'anomenat World Book Day (Dia Mundial del Llibre).

A Espanya es pren en compte aquesta data per al lliurament anual dels Premis Cervantes, el major guardó realitzat als autors hispans.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...