divendres, 26 d’abril del 2013

Muerte en la literatura infantil / La muerte en la literatura infantil / Death in children's literature


La mort no és un tema que sol aparèixer en la literatura infantil. Però sabem que en la LIJ es pot i es deu tractar tot tipus de tema que, en funció de l'edat a la que va adreçat el llibre, portarà un tractament diferent. La mort existeix, forma part del nostre cicle vital i els xiquets, prompte o tard, entren en contacte amb ella. No per amagar un tema o fer-lo tabú deixa de existir.

Però moltes vegades som els adults que, no sabent com encarar esta temàtica, procurem obviar-ho. La literatura infantil ens pot ajudar molt a tractar el tema amb els xiquets i xiquetes. És la desconeixença d'aquests llibres el que fa que els rebutgem. 

Com que diversos pares i mestres ens han sol·licitats moltes vegades informació sobre aquests llibres -per un  o altre motiu-, hem pensat anar agrupant tota la bibliografia de literatura infantil sobre la mort o la desaparició d'una persona estimada, en un taulell de Pinterest: Muerte en la literatura Infantil / Mort en la Literatura Infantil.


Tots els llibres que hi estan inclosos tracten el tema d'una forma sensible -que no amb "sensibleria"- original, amb gran empatia amb la mentalitat infantil, amb unes excel·lents il·lustracions. Hi ha molta poesia il·lustrada en ells. Són llibres interessants per llegir a l'aula i comentar. Trobem dolor, però també trobem ganes de viure, molta esperança, estima pels records que sempre aniuaran en un lloc especial del nostre cor. En ells poden trobar els menuts que han perdut un ser estimat l'espill del seu sentiment, podran reconèixer en el dolor dels protagonistes el seu propi dolor.

Avis, pares, fills, xiquets... son diferents els personatges que moren. Sota cada portada del llibre apareixen les dades bibliogràfiques -escriptor / il·lustrador, títol, editorial-, per tal que fàcilment els trobeu a les biblioteques o les llibreries. També l'edat que més o menys està recomanat l'obra i quin dels protagonistes és el difunt.

Esperem que us siga útil. Poc a poc, conforme anem coneixent i llegint més llibres sobre la mort en la LIJ, anirem pujant-ne i ampliant el taulell. Si vosaltres en coneixeu i no estan ací us agrairia que en deixareu les dades dels llibres en l'apartat dels comentaris.


5 comentaris:

Maribel ha dit...

Otros 3 libros hermosos sobre la muerte:
-Todos sus patitos-Julia Friese/Christian Duda-Lóguez.
-Yo siempre te querré-Hans Wilhelm-Juventud.
-A avoa do novelo branco-Paco López Barxas-Baía (desconozco si de éste hay versión en castellano.

Lóguez Ediciones ha dit...

"Todos sus patitos" es también y sobre todo un libro sobre la vida, sobre la familia y el amor.

Sàlvia ha dit...

Gracias por vuestras aportaciones. Ya los he añadido a la bibliografía.

Besadetes

reme ha dit...

en este moment recorde un molt sencillet: On es el iaio? de Tàndem

Sàlvia ha dit...

Ui, d'aquest no me'n recordava! Gràcies Reme, ja l'he ficat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...