dimecres, 29 d’abril de 2015

Por qué la señora G. se volvió tan gruñona... y por qué ahora vuelve a ser tan encantadora / Per què la senyora M. es va tornar tan malcarada... i com és que ara és tan simpàtica: llibre infantil de Sonja BougaevaSonja Bougaeva té un nou llibre,  Por qué la señora G. se volvió tan gruñona... y por qué ahora vuelve a ser tan encantadora / Per què la senyora M. es va tornar tan malcarada... i com és que ara és tan simpàtica, editat per Takatuka (en castellà i català).

És un llibre il·lustrat que ens invita a la reflexió sobre un tema tan important com el bulling en la infància. La senyora M. és una veïna que viu al primer pis, malcarada i antipàtica, que provoca temor a tots els veïns, sobretot als xiquets i xiquetes, però no sempre ha sigut així. Quina és la causa del seu horrible caràcter? De menuda Catalina, que és com li diuen, era una xiqueta simpàtica i tímida de qui la resta dels companys se n'aprofiten i l'assetjen. Com que ella no es torna en contra els demés encara la molesten més. Els mestres no s'assabenten del que li passa i li ho diu a la mare, però aquesta tampoc li fa cas.

Des d'aleshores Catalina té molt rancúnia i odia a tots els xiquets i xiquetes. Cada dia va al parc a delectar-se i inflar el seu odi mirant com juguen els xiquets. Però un dia observa com hi ha una xiqueta trista i sola als que la resta de xiquets estan fent-li patir bulling i aleshores... sent empatia amb ella, recorda tot allò que va patir des de menuda. Decideix actuar i al dia següent baixa al parc i juga amb ella. Poc a poc la senyora M. -Catalina- i la xiqueta es fan amigues, les dos gaudeixen juntes dels jocs, tan i tan que l'odi acaba sent substituït per molts somriures. Ara ja ho veu tot bonic. L'altra xiqueta també canvia la seua tristor per moments de felicitat amb la seua nova amiga.

Un tema delicat tractat d'una manera tendra, però ficant el dit en la llaga, en el cor del problema i mostrant les conseqüències que a llarg plaç pot portar dit problema quan no es soluciona des dels seus arrels. Mostra als adults al marge totalment del que fan els xiquets, irresponsabilitzant-se del seu patiment, bé per ignorància, bé perquè no se li dona la importància deguda.

Un llibre molt recomanable per a les biblioteques escolars, familiars i públiques.

Ens agraden molt els llibres infantils de Sonja Bougaeva, sempre mimant a la infància des de la seua mirada d'adulta, criticant alguns comportaments que sovint -massa sovint- fan els xiquets i que els adults no li donem la importància deguda a l'hora d'educar. Magnífiques il·lustracions que, de manera senzilla, ens fa tenir una gran empatia amb els problemes dels personatges. Podem llegir, d'aquesta mateixa autora:

- Sonja Bougaeva. En Barnie / Barnie. Editorial Takatuka
- Sonja Bougaeva. Dues germanes tenen visita / Dos hermanas reciben visita. Editorial Takatuka
- Davide Cali / Sonja Bougaeva . Malena Ballena. Editorial El zorro rojo
- Monika Spang / Sonja Bougaeva. El gran bostezo. Editorial Océano Travesía
- Abraham B. Yehoshua / Sonja Bougaeva. La historia de crimen y castigo. Editorial Anagrama
- Carla Balzaretti / Sonja Bougaeva. La sorpresa del jardinero. Editorial Cuento de Luz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...