dimecres, 13 d’abril de 2016

Migrante: un libro infantil sobre los trabajadores temporeros / un llibre infantil sobre els treballadors temporers


Hi ha un llibre que fa temps que coneixem i que ara volem comentar amb vosaltres, aprofitant que s'ha editat dins de la col·lecció Cuentos ilustrados que està publicant Planeta Agostini. Es tracta de Migrante, de Maxine Trottier i amb il·lustracions d'Isabelle Arsenault. Aquest llibre va adreçat als lectors i lectores entre 6 i 10 anys, però pense que som els adults el que deuriem llegir-lo. Som nosaltres, tan abrumats per una sobrecàrrega informativa, els que necessitem aturar-se a reflexionar sobre un tema com aquest i desprès compartir les nosaltres reflexions amb als xiquets i xiquetes, apropant-los a una dura realitat que existeix i que no devem amagar.

La narració és molt senzilla i mescla la dura realitat amb tot un món de fantasia. Retrata el món dels treballadors temporers que van d'un lloc a altre, amb tota la família, per a poder tenir feina i subsistir. Anna, la xiqueta protagonista, ens mostra la seua visió d'aquests trasllats continuus i forçats. A ella li agradaria sentir-se arrelada a un lloc, reposar la mirada des d'un mateix punt veient passar el temps, tenir una llar bonica i familiar, escoltar com parlen les persones i poder-les comprendre... Anna sols pot somiar, desperta o dormida, perquè el món real en que viu no es gens bonic.

La descripció d'aquests sentiments d'Anna s'aconsegueix amb un text i unes il·lustracions que són pura poesia. Un tema dur tractat amb una gran empatia al món de l'infància. Vides desarrelades, famílies que de vegades tenim ben properes i que nosaltres, com en la narració, girem el cap per a invisibilitzar-les. És un d'aquests llibres que caldria estar en totes les biblioteques, públiques o escolars, i a casa. Molt recomanable.

Us fiquem un tastet gràfic de les belles, poètiques i suggerents il·lustracions d'Isabel Arsenault:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...