Concello Santiago de Compostela: 981 55 44 00 dptoeducacion@santiagodecompostela.org http://www.santiagodecompostela.org/
Pàgines
dimecres, 24 d’octubre del 2007
Convocatòria del primer Premio Internacional Compostela para Álbumes Ilustrados.
Concello Santiago de Compostela: 981 55 44 00 dptoeducacion@santiagodecompostela.org http://www.santiagodecompostela.org/
Este sueño no es mio, premi Apel·les Mestres
Tal vegada la convocatòria del Premi de Destino Infantil Apel·les Mestres siga un dels més importants dins del món dels llibres il·lustrats. S'acaba de fallar la seua XXVII convocatòria. Cal dir que després d'haver estat gaudint de les obres premiades considero que tots els guardonats han estat de sobra merescuts en el seu premi (totes les obres guardonades estan a la biblioteca e Cocentaina).
Aquesta vegada l'obra premiada, que abans de nadal veurem publicada per Destino, ha estat Este sueño no es mío, amb text d' Hernán Goñi i Florencia Bianchi i amb il·lustracions de Marcelo Pérez. El premi té una dotació econòmica de 4.500 euros, i el seu jurat estava composat per Carmen Bieger, Pep Montserrat, Care Santos, Fernando Valverde i Marta Vilagut.
Les obres premiades surten en castellà i català. Els guanyadors dels anys anterior són: T'ho he dit cent vegades (2006), Witika, filla dels lleons (2005), Quac (2004), Ring 1-2-3 (2003), Laura i el cor de les coses (2002), A mi no em veu ningú (2002), Menjapors (2001), Las damas de la luz (2000), Las fotos de Sara (1999), Tim a la Lluna (1998), El viatge d'Alexandre (1997), Històries de sols (1996), Berta la modista (1995), No us ho podeu imaginar (1994), La família de Mic (1993), En Zip i el xai de la son (1992), El asunto de mis papás (1991), Carn i ungla (1989-1990), Miwi (1988), Vull una medalla! (1987), Daniel y los reyes (1986), Llibre de vòlics, laquidambres i altres espècies (1985), El club de los diferentes (1984), Jo les volia (1983), La señorita Amelia (1982), Munia i la lluna (1981).
Observatorio: una obra d'art al dia
No se trata de una enciclopedia, sino de la introducción a un mundo fascinante y que diariamente disfrutemos todos juntos del arte.
divendres, 28 de setembre del 2007
Nívola Uyà guardonada amb el premi La punta del Llapis
Ali Reza Goldouzian imparteix un taller d'il·lustració a Madrid
Il·lustració i poesia: Neruda i Mario Toral
Mario Toral ha estat guardonat per la Fundación Pablo Neruda amb el Premio Medalla de Honor. Este premio para mí tiene una doble importancia. Primero, por ser un gran admirador de Pablo Neruda y además por haber sido amigo de él. Son dos cosas que se conjugan: la admiración por alguien, por su vida y por su trabajo. He recibido muchos premios, pero éste es el que me da más satisfacción, el que más me honra, asegura Toral.
Malos pensamientos, llibre d'il·lustradors argentins
Yanina Szalkowicz va tenir la idea de reunir en un llibre els treballs d'il·lustradors argentins contemporanis. El llibre és Malos pensamientos (Grin and Shein Haus).
La DiFerencia de la mirada, exposició a Mèxic
La il·lustració Una hojita, de Margarita Sada, va ser la il·lustració escollida per a donar la imatge representativa a la convocatòria. Les tècniques gràfiques més utilitzades són el collage, el mixte, acrílic, aquarel·la, tinta sobre paper i mazonite, llapis sobre paper, digital, pastel i grafit.
Els il·lustradors de l'exposició han segut: Paloa Beck, Ixtchel, Blanca Dorantes, Jonathan Farr, Ricardo Peláez, Luis G. Pombo, Margarita Sada, Richard Zela, Federico Pollak, Tania Juárez, Gilberto Martínez, Gerardo Suzán, Juan Carlos Palomino, Enrique Torralba, Erika Martínez, Sergio Sánchez, Santiago Robles Bonfil, Gabriel Martínez Maeve, Heyliana Flores, Nora Millán i David Silva.
Una pinzellada al món de l'art: il·lustració en educació infantil
El tema central és el treball de les estacions de l'any, dels seus colors característics mitjançant l'observació d'obres d'art.
Cada estació és representada per un pintor diferent i un estil de pintura també diferent a partir de la qual, l'infant realitzarà tot un seguit d'activitats tant a l'aula d'informàtica com a l'aula ordinària.
Amb la introducció de les obres d'art a l'aula es pretén que l'infant es sumergeixi en el món de les arts plàstiques, que conegui pintors i les seves vides, donant així diferents models plàstics perquè l'infant a l'hora de produir les seves pròpies creacions pugui disposar d'un gran ventall de possibilitats tant a nivell cognitiu com expressiu i comunicatiu.
L'escàner, la càmera digital, el correu electrònic, la recerca d'informació per internet, la impressora i el programari per dibuixar ens permetrà observar i elaborar diferents produccions plàstiques, alhora que ens permetrà ampliar vocabulari, identificar colors i formes bàsiques, reconèixer elements del marc natural i de les estacions de l'any, expressar sentiments i opinions sobre els quadres...
Algunes d'aquestes experiències i situacions amb els diferents perifèrics informàtics faran que mica en mica es vagin incorporant i formant part de l'ús quotidià a l'aula.
dijous, 27 de setembre del 2007
Joan Miró per a jugar amb la il·lustració
Un lloc fantàstic per a jugar amb l'obra de Joan Miró, Universo Miró. Està realitzat pels profes i alumnes del col·legi públic La Canal (Luanco, Astúries). Ho hem trobat a la web De mestra a mestra, un lloc amb molts i bons recursos educatius.
dimarts, 25 de setembre del 2007
Medio elefante, de Gusti
Gusti és l'autor del text i de les il·lustracions de Medio elefante, un àlbum il·lustrat que està editat per Serres. És un història molt graciosa, amb humor, original, diferent... Text i il·lustracions es complementen a la perfecció. Un àlbum il·lustrat magnífic.
Medio elefante ens conta la història d'un elefant un poc despistat. Una nit el món es parteix per la meitat. L'elefant, que estava dormint, no se n'adona i... Quin espant més gran! Ha perdut una meitat! Des d'aquest moment el pobre elefant emprén l'aventura de trobar la seua meitat perduda, fins que la troba i... sorpresa! Un llibre d'aquests que no van adreçats a una edat determinada, doncs el punt reflexiu que porta la història i el seu disseny gràfic i il·lustratiu ens porta a diferents lectures.
Gusti assaja al llibre una tècnica d'il·lustració original, amb fotografies digitals de diferents objectes aconssegueix crear un imaginaria amb una estètica innovadora. Mi idea -ens diu l'autor- es mostrar a los niños que con esos objetos que solemos desechar como basura, también se puede hacer arte y que la creatividad siempre nos ayuda a vivir mejor. El resultat és esplèndid! Aquest és el seu primer àlbum il·lustrat. Després, dins de la mateixa col·lecció, ha editat La mosca (molt, molt bò).
Doneu-li una ullada al seu bloc i se'n fareu una idea de tota la seua obra. Però el millor de tot és ficar els seus llibres a les mans dels xiquets i xiquetes i gaudir amb ells de la seua lectura.
divendres, 21 de setembre del 2007
Exposició de tebeos valencians
dissabte, 15 de setembre del 2007
Color in motion, un lloc per a descobrir els colors
dijous, 13 de setembre del 2007
El món dels còmics: una guia de consulta obligada
Us recomano que es doneu un tomb per la web Guia del Còmic. Hi trobareu de tot: una selecció dels millors còmics del món, llibreries, biblioteques públiques amb un bon fons especialitzat en còmics, editorials, concursos...
Cal aprofitar les bones il·lustracions dels còmics, i el seu contingut, per a fomentar la lectura (una lectura integral que incloga la il·lustració en la formació del lector). Estem vivim dins d'un món fonamentalment visual, així que seria molt recomanable introduir els bons còmics a l'aula. A més, hi ha molts còmics temàtics que ben bé ens poden servir per a diverses assignatures, com el de 300, amb guió i dibuix de Frank Miller.
divendres, 24 d’agost del 2007
Exposicions d'il·lustracions en Sins Entido
dilluns, 23 de juliol del 2007
Bestiario, un plaer estètic
diumenge, 22 de juliol del 2007
Activitats d'il·lustració per als xiquets i xiquetes
dissabte, 21 de juliol del 2007
Garabateando por la vida, bloc de Sandra Conejeros
Què tal si es doneu un tomb pel bloc de Sandra Conejeros? Una jove il·lustradora xilena amb unes il·lustracions molt bones. A l'actualitat està realitzant un llibre per a xiquets sobre el tema de la mort, amb unes il·lustracions precioses, sensibles.
El bloc s'anomena Garabateando por la vida...! Li desitgem una bona singladura il·lustrativa i esperem veure prompte les seues publicacions.
La casa del abuelo. d'Isidro Ferrer
Lectura de imágenes, interessant article
La mariquita gruñona, d'Eric Carle
No és el cas d'aques llibre que us volem comentar. Es tracta de La mariquita gruñona, d'Eric Carle i que edita Kókinos.
És un preciós àlbum il·lustrat, per al més menuts. La marieta, molt enfadada, "marrullera", irascible... va trobant-se al llarg de les pàgines del llibre amb una sèrie d'animals i en lloc de saludar-los els contesta amb tota la mala educació del món. Cada animal que es troba es més gran, com les pàgines del llibre que també van augmentant de tamany, fins que es troba amb la balena i... la marieta trau les seues pròpies conclusions, com ho farà el lector.
Un llibre que caldria estar a les mans de tots els menuts i a les prestatgeries de les biblioteques. Aprofitem per a recomanar-vos, també, El grillo silencioso.