Pàgines

dimecres, 24 d’octubre del 2007

Convocatòria del primer Premio Internacional Compostela para Álbumes Ilustrados.

L'editorial Kalandraka i el Departament d'Educació de l'Ajuntament de Santiado han convocat conjuntamente el I PREMIO INTERNACIONAL ‘COMPOSTELA’ PARA ÁLBUMES ILUSTRADOS, una iniciativa dirigida a autors i il·lustradors de todas las nacionalitats. El plaç d'entrega dels treballs finalitza el 31 de gener de 2008 y el premi es donarà a conèixer el dia 2 de abril, en el Dia del Llibre Infantil i Juvenil, data que coincideix amb el dècim aniversari de la creació de l'editorial kalandraka. Podeu consultar les bases.

El premi està dotat amb 12.000 euros, en concepte de drets d'autor, a més de la publicació de l'obra guardonada en les cinc llengües oficials de la Península Ibèrica. La imatge que il·lustra la convocatòria és d'un gran il·lustrador gallec, Óscar Villán.


Mes informació:


Kalandraka: 986 86 02 76 667 401 563 editora@kalandraka.com www.kalandraka.com
Concello Santiago de Compostela: 981 55 44 00 dptoeducacion@santiagodecompostela.org http://www.santiagodecompostela.org/

Este sueño no es mio, premi Apel·les Mestres

 
Tal vegada la convocatòria del Premi de Destino Infantil Apel·les Mestres siga un dels més importants dins del món dels llibres il·lustrats. S'acaba de fallar la seua XXVII convocatòria. Cal dir que després d'haver estat gaudint de les obres premiades considero que tots els guardonats han estat de sobra merescuts en el seu premi (totes les obres guardonades estan a la biblioteca e Cocentaina).

Aquesta vegada l'obra premiada, que abans de nadal veurem publicada per Destino, ha estat Este sueño no es mío, amb text d' Hernán Goñi i Florencia Bianchi i amb il·lustracions de Marcelo Pérez. El premi té una dotació econòmica de 4.500 euros, i el seu jurat estava composat per Carmen Bieger, Pep Montserrat, Care Santos, Fernando Valverde i Marta Vilagut.

Les obres premiades surten en castellà i català. Els guanyadors dels anys anterior són: T'ho he dit cent vegades (2006), Witika, filla dels lleons (2005), Quac (2004), Ring 1-2-3 (2003), Laura i el cor de les coses (2002), A mi no em veu ningú (2002), Menjapors (2001), Las damas de la luz (2000), Las fotos de Sara (1999), Tim a la Lluna (1998), El viatge d'Alexandre (1997), Històries de sols (1996), Berta la modista (1995), No us ho podeu imaginar (1994), La família de Mic (1993), En Zip i el xai de la son (1992), El asunto de mis papás (1991), Carn i ungla (1989-1990), Miwi (1988), Vull una medalla! (1987), Daniel y los reyes (1986), Llibre de vòlics, laquidambres i altres espècies (1985), El club de los diferentes (1984), Jo les volia (1983), La señorita Amelia (1982), Munia i la lluna (1981).

Us recomanem la lectura de tots aquests llibres.

Observatorio: una obra d'art al dia


Acabem de descobrir, a través del blog Las TIC en plàstica, un lloc molt, molt interessant: Observatorio: una obra de arte al dia. Cada dia del mes ens presenten una obra d'art i ens fan un senzill, però interessant i ben explicat, d'una obra d'art. Si punxem al damunt del calendari podem veure diàriament les obres d'art que s'han anat comentant.

Segons ens diuen els propis autors, Esta web pretende ser un punto de encuentro diario para curiosos, amantes y conocedores del arte diariamente. Cada día una obra nueva, en la que se incluirán detalles de los elementos más representativos y que ayuden a su comprensión.
No se trata de una enciclopedia, sino de la introducción a un mundo fascinante y que diariamente disfrutemos todos juntos del arte.

També hi podem col·laborar. Us animem a fer-ho, doncs així, entre tots, la tasca serà més fàcil i menys pesada.

Els felicitem per aquesta magnífica idea i per la seua realització.

La il·lustració és d'Enmanuela Ligal, Crítico de arte.

divendres, 28 de setembre del 2007

Nívola Uyà guardonada amb el premi La punta del Llapis

Nívola Uyá, Les tres taronges.


Nívola Uyá, il·lustradora valenciana, ha estat guardonada amb el premi La punta del Llapis, certamen que per segon any ha convocat per l'Institut d´Estudis Baleàrics.


Al certamen van participar més de 20 joves artistes. Els participants van tenir que il·lustrar un text de la rondalla d'Antoni Maria Alcover L'amor de les tres taronges, adaptada por Rosa M. Colom.


El jurat va destacar de l'obra de Nívola Uyà el seu component fantàstic, la seua plàstica personal i el seu tractament del color. Aquest premi no té una dotació econòmica, però permetra a l'autora veure publicada la seua obra i viatjar a la Fira del Còmic de Bolònia per a promocionar la seua obra.


Felicitacions a la il·lustradora! Us recomanem que es doneu un tomb pel seu bloc, La ventana ilustrada, i comprovareu la gran qualitat de les seues il·lustracions.

Ali Reza Goldouzian imparteix un taller d'il·lustració a Madrid

Il·lustració d'Ali Reza Goldouzian, guanyadora en 2005 en la Bienal d'Il·lustració de Bratislava


El 12 d'octubre, al barri de Lavapiés de Madrid i dintre del Festival Noches de Ramadán -organitzat per la Casa Árabe-Instituto Internacional de Estudios Árabes y del Mundo Musulmán (IEAM) i amb la participació de l'Agencia Española de Cooperación Internacional (AECI) -, Ali Reza Goldouzian impartirà un taller d'il·lustració i animació per a xiquets i xiquetes.


El taller es realitzarà en el parc Casino de la Reina i la participació serà gratuïta. Ali Reza Goldouzian, il·lustrador iraní, va ser guardonat amb el Premi Bratislava d'Il·lustració 2005. Quin luxe poder acudir a aquest taller!


Tambè realitzarà un taller d'il·lustració infantil, aquesta vegada per a estudiants d'il·lustració, en l'Escuela Superior de Dibujo Profesional -ESDIP- de Madrid.

Il·lustració i poesia: Neruda i Mario Toral



Mario Toral ha estat guardonat per la Fundación Pablo Neruda amb el Premio Medalla de Honor. Este premio para mí tiene una doble importancia. Primero, por ser un gran admirador de Pablo Neruda y además por haber sido amigo de él. Son dos cosas que se conjugan: la admiración por alguien, por su vida y por su trabajo. He recibido muchos premios, pero éste es el que me da más satisfacción, el que más me honra, asegura Toral.


Neruda va editar els seus poemes en col·laboració de grans artistes plàstics, com Nemesio Antúnez, Mario Carreño, José Balmes, Héctor Herrera, Picasso, Miró, Rivera i Sequeiros, entre altres.


Toral comença la seua relació amb Neruda en 1962, amb la il·lustració que va fer per al poema de Neruda La lluvia (Rapa Nui), de la sección XIV, El gran océano, del llibre Canto general. A partir d'aquest moment Toral il·lustra molts altres poemes; fins que en 1970 la col·laboració aplega al seu punt culminant en el llibre 20 poemas de amor y una canción desesperada, de la Editorial Lord Cochrane.

Malos pensamientos, llibre d'il·lustradors argentins

 

Yanina Szalkowicz va tenir la idea de reunir en un llibre els treballs d'il·lustradors argentins contemporanis. El llibre és Malos pensamientos (Grin and Shein Haus).
La publicació és un disparador de ideas, fantasiosas e irreales, que no es ni ilustración infantil ni comercial, que no busca dar ni moralejas ni mensajes.
Són 65 els artistes, de diferents generacions i estils, el que formen el corpus d'aquesta obra: il·lustrar un mal pensament. Podem trobar il·lustracions de Lala Ladcani, Máximo Tuja, Roberto Cubillas, himnôfeda!, Cristian Turdera, Seniorita Polyester, Matias Vigliano (doma), Ernesto Rodriguez, Dani Dan, Christian Montenegro, Max Cachimba, Viktoryranma, Cherry, Maybe, Agustina Matsuda, Matías Trillo, Claudia del Río, Guillermina Baiguera, Tamara Villoslada, Acampante, Bianki, Miguel Seo, Pablo Bernasconi, Pablo Zerda, Ariel Cortese, Santiago Caruso, Federico Parolo, Celina Hilbert, Ignacio Noé, Silvia Lenardón, Jorge López, Martín Tibabuzo, Elenio Pico, Celeste Albani, Michele Siquot, Martín Legón, Maria Guerrieri, Daniel Roldán, Pablo Zweig, Istvansch, Lucrecia Píttaro, Susana Bolaño, Agustin Croxatto, Juan Allaria, María Delia Lozupone, Pedro Perelman (fase), Federico Merkel, Clarimus, DGPH, Diego Stigliano, Juan Casal, Daniela Luna, Diego de Aduriz, Maricel Nowacki, Viky Vitar, Juliana Iriart, Pablo Picyk, Alfonso Piantini, Lucas Nine, Juan Lima, Gustavo Eandi, Isol, Liniers, Cabrera, Mariano Grassi.

La DiFerencia de la mirada, exposició a Mèxic

L'editorial Fondo de Cultura Econòmica ha realitzat a Mèxic una exposició molt interessant.

Sota el títol La DiFerencia de la mirada (el títol juga amb les inicials de Districte Federal) es van presentar 40 il·lustradors, dels que el jurat va seleccionar 21 il·lustracions (d'il·lustradors ja consagrats i d'altres novells).
Aquesta vegada, en lloc d'il·lustrar llibres, el tema era la Mèxic. Es tractava d'incentivar la creativitat d'aquests artistes (tots ells més o menys vinculats a l'editorial) i que reflexaren artísticament la seua visió sobre la ciutat de Mèxic

La il·lustració Una hojita, de Margarita Sada, va ser la il·lustració escollida per a donar la imatge representativa a la convocatòria. Les tècniques gràfiques més utilitzades són el collage, el mixte, acrílic, aquarel·la, tinta sobre paper i mazonite, llapis sobre paper, digital, pastel i grafit.

Els il·lustradors de l'exposició han segut: Paloa Beck, Ixtchel, Blanca Dorantes, Jonathan Farr, Ricardo Peláez, Luis G. Pombo, Margarita Sada, Richard Zela, Federico Pollak, Tania Juárez, Gilberto Martínez, Gerardo Suzán, Juan Carlos Palomino, Enrique Torralba, Erika Martínez, Sergio Sánchez, Santiago Robles Bonfil, Gabriel Martínez Maeve, Heyliana Flores, Nora Millán i David Silva.
Ens pareix molt interessant i estimulant aquesta iniciativa. Caldria copiar-la al nostre país.

Una pinzellada al món de l'art: il·lustració en educació infantil


Una pinzellada al món de l'art és un magnífic treball realitzat per

Deixem que ells mateix ens ho expliquen:


"Una pinzellada al món de l'art" és una unitat de programació que pretén iniciar a infants de P4 en l'ús de les TIC de forma habitual i com a eina comunicacional que ens ajuda a recollir i tractar informació. Hem pensat que era pertinent encarar-la cap aquest nivell educatiu...

El tema central és el treball de les estacions de l'any, dels seus colors característics mitjançant l'observació d'obres d'art.

Cada estació és representada per un pintor diferent i un estil de pintura també diferent a partir de la qual, l'infant realitzarà tot un seguit d'activitats tant a l'aula d'informàtica com a l'aula ordinària.


Amb la introducció de les obres d'art a l'aula es pretén que l'infant es sumergeixi en el món de les arts plàstiques, que conegui pintors i les seves vides, donant així diferents models plàstics perquè l'infant a l'hora de produir les seves pròpies creacions pugui disposar d'un gran ventall de possibilitats tant a nivell cognitiu com expressiu i comunicatiu.

L'escàner, la càmera digital, el correu electrònic, la recerca d'informació per internet, la impressora i el programari per dibuixar ens permetrà observar i elaborar diferents produccions plàstiques, alhora que ens permetrà ampliar vocabulari, identificar colors i formes bàsiques, reconèixer elements del marc natural i de les estacions de l'any, expressar sentiments i opinions sobre els quadres...


Algunes d'aquestes experiències i situacions amb els diferents perifèrics informàtics faran que mica en mica es vagin incorporant i formant part de l'ús quotidià a l'aula.

Realitzada a manera de wenquest. Ens sap greu no poder ficar qui és l'autor, però no ho hem pogut esbrinar. D'igual manera, felicitem als artistes i autors per aquest treball

dijous, 27 de setembre del 2007

Joan Miró per a jugar amb la il·lustració



Un lloc fantàstic per a jugar amb l'obra de Joan Miró, Universo Miró. Està realitzat pels profes i alumnes del col·legi públic La Canal (Luanco, Astúries). Ho hem trobat a la web De mestra a mestra, un lloc amb molts i bons recursos educatius.
Miró és un pintor que crea molta empatia artística amb els xiquets i xiquetes i que ben bé podem aprofitar per a donar a conèixer l'art des de ben menuts i que, a més, ens serveisca de model per a que ells realitzen les seues obres

Cal prendre bon exemple. Felicitacions als autors.

A la biblioteca de Cocentaina varem tenir un experiència d'animació lectora amb l'obra de Miro i varem crear "les petxillunes". Ja us explicarem més endavant aquesta activitat.

dimarts, 25 de setembre del 2007

Medio elefante, de Gusti




Gusti és l'autor del text i de les il·lustracions de Medio elefante, un àlbum il·lustrat que està editat per Serres. És un història molt graciosa, amb humor, original, diferent... Text i il·lustracions es complementen a la perfecció. Un àlbum il·lustrat magnífic.

Medio elefante ens conta la història d'un elefant un poc despistat. Una nit el món es parteix per la meitat. L'elefant, que estava dormint, no se n'adona i... Quin espant més gran! Ha perdut una meitat! Des d'aquest moment el pobre elefant emprén l'aventura de trobar la seua meitat perduda, fins que la troba i... sorpresa! Un llibre d'aquests que no van adreçats a una edat determinada, doncs el punt reflexiu que porta la història i el seu disseny gràfic i il·lustratiu ens porta a diferents lectures.

Gusti assaja al llibre una tècnica d'il·lustració original, amb fotografies digitals de diferents objectes aconssegueix crear un imaginaria amb una estètica innovadora. Mi idea -ens diu l'autor- es mostrar a los niños que con esos objetos que solemos desechar como basura, también se puede hacer arte y que la creatividad siempre nos ayuda a vivir mejor. El resultat és esplèndid! Aquest és el seu primer àlbum il·lustrat. Després, dins de la mateixa col·lecció, ha editat La mosca (molt, molt bò).

Doneu-li una ullada al seu bloc i se'n fareu una idea de tota la seua obra. Però el millor de tot és ficar els seus llibres a les mans dels xiquets i xiquetes i gaudir amb ells de la seua lectura.

divendres, 21 de setembre del 2007

Exposició de tebeos valencians

A la Biblioteca Valenciana tindrà lloc, a partir del dia 29 de setembre i fins al dia 20 de gener de 2008, l'exposició TEBEOS VALENCIANS (1930-2007). Està organitzada per la Biblioteca Valenciana i ho copatrocina la CAM i Biblioteca Valenciana.

Álvaro Pons, Pedro Porcel i Francisco Camarasa són els comissaris de l'exposició, que està dissenyada per Sento Llobell. Està ubicada a la Sala Capitular del Monestir de Sant Miquel dels Reis (Av. de la Constitució, 284, València).
Promet ser una exposició molt interessant, doncs al País Valencià hi ha molts i bons il·lustradors versats al món del còmic -tebeo-. Caldrà visitar-la.

dissabte, 15 de setembre del 2007

Color in motion, un lloc per a descobrir els colors

Maria Claudia Cortés té una web on el color, des de totes les vessants, ompli l'espai. Color in motion (en anglès i castellà) és el seu títol. Per tal de veure'l i jugar cal tenir intal·lat al nostre ordinador el progamari de Macromedia Flash Playe (es pot intal·lar des de la pròpia pàgina).

És una experiència animada i interactiva de la comunicació i el simbolisme del color. Molta sensibilitat i estètica, pedagògicament molt interessant. Us recomanem que el visiteu. Fantàstic! Ja ens contareu que tal us ho heu passat amb els videos dels colors que hi té.

dijous, 13 de setembre del 2007

El món dels còmics: una guia de consulta obligada


Menys mal que ja ha passat de moda aquest falç tòpic que deia "que els còmics no serveixen per a res". Per pròpia experiència puc dir que sóc lectora gràcies als còmics. Ara cada vegada se'n lligen més, sobretot des de que estan fent les seues adaptacions a pel·lícules.


Us recomano que es doneu un tomb per la web Guia del Còmic. Hi trobareu de tot: una selecció dels millors còmics del món, llibreries, biblioteques públiques amb un bon fons especialitzat en còmics, editorials, concursos...


Cal aprofitar les bones il·lustracions dels còmics, i el seu contingut, per a fomentar la lectura (una lectura integral que incloga la il·lustració en la formació del lector). Estem vivim dins d'un món fonamentalment visual, així que seria molt recomanable introduir els bons còmics a l'aula. A més, hi ha molts còmics temàtics que ben bé ens poden servir per a diverses assignatures, com el de 300, amb guió i dibuix de Frank Miller.

divendres, 24 d’agost del 2007

Exposicions d'il·lustracions en Sins Entido

L'editorial Sins Entido té unes publicacions molt interessants. Però, a més a més, a la seua web tenen un racó especial, Extraño Espacio, on podem gaudir dels catàlegs de les seues exposicions. Cada més hi ha un catàleg diferent, d'un il·lustrador. L'últim dels catàleg és d'Ana de Dios, corresponent al mes de juliol.

Al més de juny està Chiara Fatti, amb dos il·lustracions molt bones, sensibles, realitzades en acuarel·la. Podem veure un curtmetratge d'animació de Fatti a la web de 9Zeros.

dilluns, 23 de juliol del 2007

Bestiario, un plaer estètic


Estem davant d'una autèntica obra d'art. Un llibre on les impactatants il·lustracions en deixen bocabadats. Bestiario és una magnífica obra de Stéphane Poulin editada per Factoria K de Libros, una editorial gallega que aposta per llibres amb il·lustracions de gran qualitat.
El seu contingut és surrealista, amb un animalari antropomòrfic, que a manera de gregueries pul·lulen per les seus pàgines. És l'audàcia de la imaginació i la creativitat, tot basant-se en obres literàries i artístiques.
És una llibre que va adreçat a tot tipus de lectors, doncs el menuts, malgrat no tenir el referents artístics necessàris, poden gaudir de les il·lustracions i bestraure les seues pròpies conclusions, com en qualsevol obra d'art. I el majors, que ja tenim les referències de Magritte, Van Gogh, Hopper... podrem gaudir de l'humor impregnat en cada pinzellada il·lustrativa. Els animals d'aquest bestiari reflecten les misèries i grandeses humanes.
Per a somiar, riure, reflexionar. De lectura obligada per aln amants de les bones il·lustracions.
Basant-se en aquesta obra podem realitzar diferents animacions lectores sobre el llibre il·lustrat: fer una recerca sobre les obres originals en les que s'ha basat Poulin, escriure textos i poemes sobre cadascuna de les il·lustracions, reflexionar sobre el seu contingut, buscar altres il·lustracions sobre animals, etc...

Mutilación, del llibre Bestiario de Stéphane Poulin

diumenge, 22 de juliol del 2007

Activitats d'il·lustració per als xiquets i xiquetes


Podem aprofitar l'ordinador i internet per a realitzar activitats d'il·lustració i disseny amb els xiquets i xiquetes. Hi ha diferents llocs web que presenten aquestes activitats, molt interactives. Tan sols es necessita l'ajuda d'un adult per a navegar per elles.

A UpToTen, un lloc en francès i anglès, hi ha un bon grapat d'activitats, xules, senzilles i sorprenents, de tot tipus. Entre les activitats hi ha un racó especialment adreçat a la il·lustració (podem fer ús sense conèixer l'idioma, doncs és molt usable i intuitiu).

Activitats molt creatives al voltant de la il·lustració, per a realitzar a casa i al col·le. Passeu-ho bé!

dissabte, 21 de juliol del 2007

Garabateando por la vida, bloc de Sandra Conejeros



Què tal si es doneu un tomb pel bloc de Sandra Conejeros? Una jove il·lustradora xilena amb unes il·lustracions molt bones. A l'actualitat està realitzant un llibre per a xiquets sobre el tema de la mort, amb unes il·lustracions precioses, sensibles.

El bloc s'anomena Garabateando por la vida...! Li desitgem una bona singladura il·lustrativa i esperem veure prompte les seues publicacions.

La casa del abuelo. d'Isidro Ferrer

Estem davant d'un magnífic llibre, guardonat amb el Premi Nacional d'Il·lustració 2006.
Una casa para el abuelo, escrit per Grassa Toro i il·lustrat per Isidro Ferrer, editat per Sins Entido.
El llibre tracta de la mort, un tema que no hi ha per que rebutjar en el món infantil, doncs és una realitat. Però aquest tema es tracta d'una manera molt sútil i elegant, sense anomenar-se siquiera la paraula. Mor l'avi i el soterren i al damunt de la tomba construeixen una casa on la vida continua.
Les il·lustracions d'Isidre són collages fantàstics, on ens mostra a l'avi dins de la seua nova ubicació com un personatge mig humà mig esquelet que adopta diferents postures i actituds en funció del que fa la seua família. Són collages senzills, de tonalitat terrosa, amb un toc d'humor fins aplegar a un final tendre, però no sentimentaloide.
Un llibre que cal llegir-lo amb tots els sentits. Molt bó.

Lectura de imágenes, interessant article

Us recomanem que llegiu aquest article de E. Arizpe i M. Styles, Lectura de imágenes. Molt interessant i informatiu.


La mariquita gruñona, d'Eric Carle

 

 
Avui en dia estan editant-se llibres molt políticament correctes, llibres que ajuden a recolzar algunes assignatures de les anomenades "transversals" -pau, solidaritat, multiculturalime, etc...-. Són llibres amb una clara intenció pedagògica, la majoria de vegades amb poca qualitat literària i estètica. Llibres que solen poblar les prestatgeries del col·legis.

No és el cas d'aques llibre que us volem comentar. Es tracta de La mariquita gruñona, d'Eric Carle i que edita Kókinos.

És un preciós àlbum il·lustrat, per al més menuts. La marieta, molt enfadada, "marrullera", irascible... va trobant-se al llarg de les pàgines del llibre amb una sèrie d'animals i en lloc de saludar-los els contesta amb tota la mala educació del món. Cada animal que es troba es més gran, com les pàgines del llibre que també van augmentant de tamany, fins que es troba amb la balena i... la marieta trau les seues pròpies conclusions, com ho farà el lector.

Un llibre que caldria estar a les mans de tots els menuts i a les prestatgeries de les biblioteques. Aprofitem per a recomanar-vos, també, El grillo silencioso.

divendres, 22 de juny del 2007

Tigre grimpador, un llibre il·lustrat per Pulak Biswas


Anushka Ravishankar. Il·lustració de Pulak Biswas. Tigre trepador. Editorial Thule. Col·lecció Trampantojo
Hem triat aquest llibre per a començar les recomanacions perque volem començar pels primers lectors (us avisem que malgrat ficar una classificació per edat, els bons llibres il·lustrats són per a tothom).
Estem al davant d'un llibre extraordinari: original en el contingut, la il·lustració, la maquetació. La narració ens conta les aventures d'un cadell de tigre que entra en un poble i munta una gran revolada. És un punt de trobada entre la tradició oral i l'humor absurd -nonsense-.
Les rimes i l'onejant tipografia submergeixen al lector en el món negre i taronja d'aquest bell llibre fet a mà. Recrear la vista per les seues il·lustracions és un autèntic plaer, no sols per als menuts. Cal dir que, de vegades, els adults -pares i mestres- no acaben de captar la senzilles del dibuix i l'originalitat en la utilització de dos colors. Als xiquets els succeix tot el contrari, queden bocabadats i s'impliquen immediatament en la narració textual i visual (ho he pogut comprovar entre els usuaris infantils de la biblioteca). A més, la possibilitat de tocar la textura especial del paper en que està editat li dona una millor qualitat.

És una llàstima que aquest àlbum il·lustrat haja passat quasi desapercebut pels adults, que a la fi són els que compren els llibres infantils. Les il·lustracions de Pulak Biswas estan lluny de la típica visió il·lustrativa europea.
Un llibre molt interessant per a gaudir aquest estiu de la lectura. El llibre està també en castellà, El tigre trepador.

dijous, 21 de juny del 2007

Patchoforange, un bloc interessant


L'artista canadenc Robin Joseph té un bloc amb la seua obra que us invitem a visitar. Molt bones il·lustracions.

Cent anys d'il·lustració infantil espanyola

Podem veure a internet una exposició virtual força interessant i amb un contingut bàsic per a tots els interessats amb la il·lustració als llibres infantils i juvenils.

Sota el títol de Cien años de ilustración española: ¿Qué pintan los cuentos? ens dona una visió global de la il·lustració infantil espanyola en els últims 100 anys, a través de la mostra de 150 il·lustracions de contes espanyols, con las que se pretende dar a conocer, desde una perspectiva temática y cronológica, la evolución de un género artístico cuya importancia no ha sido siempre debidamente reconocida.Como ilustración española infantil entendemos aquellas obras gráficas que, con diferentes técnicas, han pretendido iluminar un texto narrativo dirigido al niño o han sido en sí mismas los soportes de un cuento. En este sentido, consideramos que una ilustración puede ser aislada y contemplada como obra de arte.

L'exposició virtual i els seu contingut, força interessant i didàctic, està al Centre Cervantes Virtual. Una passejada imprescindible per a conèixer la il·lustració i els il·lustradors espanyols d'aquests darrers anys.
La il·lustració és de Dino Valls.

Felicitacions a Teresa Durán


Teresa Duran, escriptora, pedagoga, articulista... i especialista en literatura infantil i juvenil, especialment en el camp de la il·lustració als llibres infantils i juvenils, ha rebut la Creu de Sant Jordi, el màxim guardó que concedeix la Generalitat Catalana a persones i institucions que es distingeixen en la seua llavor de promoció y difusió de la cultura catalana.

Ens diu Teresa, Nunca insistiré lo bastante en lo imprescindible que resulta un aprendizaje de la visión, una necesaria formación estética, tanto para los adultos como para los niños. Enseñar a ver es una tarea grandiosa que no siempre nos sentimos dispuestos a llevar a cabo, seguramente porque nadie nos preparó para ello. Dice el diccionario que leer es "distinguir; comprender aquello que está figurado mediante cualquier signo gráfico". Y es que las letras, que tan a menudo oponemos a los dibujos, son signos gráficos. (...) Hay libros con muchas imágenes, pero no son, no constituyen, un libro ilustrado. Un buen trabajo de ilustración es aquella obra que puede leerse de cabo a rabo, aunque esté escrita en chino, porque sus ilustraciones nos hablan, nos comunican, nos implican. A estas obras se les llama álbumes y en nuestras latitudes se hallan en peligro de extinción. ( IV Simposio sobre Literatura Infantil y Juvenil, Salamanca, 1998)

Un guardó ben merescut. Felicitacions, Teresa.

Benvinguts al pictòric món de la imaginació

Volem començar amb un il·lustrador clàssic, Arthur Rackham. Us invitem a enviar postals virtuals il·lustrades als vostres amics amb les il·lustracions de Rachham, molt diferents als postcards que solen circular per la xarxa internaútica.
Les seues il·lustracions són fantàtiques.