Pàgines

divendres, 1 d’agost del 2008

EducaThyssen: un raconet al museu Thyssen per a descobrir l'art

Escena de playa, Homer (1869). Aquesta és una de les postals electròniques per a enviar als nostres amics i amigues.


Si volem fomentar el gust per l'art res millor que des de ben menuts visitar els museus, a més de llegir llibres i àlbums il·lustrats. Podem aprofitar les vacances per a gaudir de l'art amb els xiquets. Però tal vegada estem lluny dels grans museus i aquesta tasca plaentera no la podem realitzar. Doncs també des de asa podem fer una passetjada virtual que a la vegada siga educativa.

Pequeño Thyssen és un raconet virtual infantil, del museu Thyssen-Bornemisza, que està adreçat als xiquets. Una web atractiva i molt didàctica on podem diferents apartats:
-Explora: jocs sobre arts, dibuix, il·lustració

-Crea: manualitats molt originals

-Galerías de arte infantil: on podem veure il·lustracions del xiquets i, a més, podem crear-ne i enviar-les

-Aventura en el Museo Thyssen-Bornemisza: és l'apartat més interessant. Es tracta d'una aventura en Flash en la que acompanyem a Guido a descobrir al senyor de les ombres, un personatge molt malvat que vol enfosquir els quadres del Museu. Un joc que ens ajuda a veures les pintures amb una mirada especial.
A més podem enviar postals electròniques als amics i familiars, tot un xollo!

I si podeu... doneu-se un tomb pel museu, tenen també activitats especials adreçades a xiquets i joves.

dimecres, 30 de juliol del 2008

Un león en París, llibre il·lustrat sobre la immigració



Beatrice Alemagna. Un león en París. Madrid: SM, 2007

Un lleó viatja des d'Àfrica a París per quedar-se a viure i es queda bocabadat en veure tot allò que hi ha a la gran ciutat. La història, inspirada en una estatuta d'una plaça de París, està narrada amb un text senzill y breu acompanyat de boniques il.lustracions; mostra edificis i llocs característics de París, i ens fa sentir la por i la sorpresa d'algú quan arriba per primera volta a un país desconegut.
Les il·lustracions formen un esplèndit collage on es barregen diferents tècniques il·lustratives, des de la fotografia fins el surrealisme pictòric.
Un bon llibre per a parlar d'inmigració amb els xiquets, amb unes magnífiques il·lustracions i un format gran que sembla els dels calendaris antics. Perfecte per a regalar i regalar-se'l. Una autèntica joieta per a la lectura estival.

Manuel Boix, un gran il·lustrador valencià


A Valencia tenim molts i bons il·lustrador que destaquen per la seua originalitat, creativitat i empremta personal. Hui us volem recomanar que visiteu la web de Manuel Boix, i així podreu comprovar in situ tota la seua obra gràfica: il·lustracions de llibres, cartells, pintura...


La serp i el riu, Manuel Boix

Manuel Boix (L'Alcudia, Valencia-1942) és un digne representant dels nostres il·lustradors. D'entre totes les seues il·lustracions ens agraden, especialment, els llibres Tirant lo Blanc -Una versió per a xiquets editada per Algar en 2005), El rei sabut i el pardalet descregut ( una obra de Josep Palomero. editada en 1982 i reeditada per Tabarca Llibres en 1991) i La serp i el riu, que esguarde a casa com un tresor especial dins dels meus llibres (editat en 1986 i reeditat per Ed. A la Ribera del Xúquer, Sueca- L'Alcúdia entre 2003 i 2006).


Tirant lo Blanc, Manuel Boix

dimarts, 29 de juliol del 2008

Roger Olmos, un gran il·lustrador


Us volem recomanar un il·lustrador que ens agrada molt: Roger Olmos. Tal vegada en aquest moment no us vinga a la memòria qui és, pero us refresquem les neurones artístiques. És l'autor, entre altres, de llibres tan interessants com El quadre més bonic del món, Les trenes de l'avi, Concierto para animales i Tio Lobo (editats per Kalandraka), El libro de las fábulas ( Edicions B), Lazarillo de Tormes i En el mar de la imaginación (publicats per Edelvives), Contes populars catalans i La llegenda de Sant Jordi (editats per Baula), Segueix-me!, La cosa que fa més mal del món i La cabra boba (editat per OQO), Sherlock Holmes i el cas de la joia blava (editorial Lumen), etc., tots llibres que us recomanem per a diferents tipus de lectors de totes les edats (personalment és un dels il·lustradors actuals que més m'agrada). A la Biblioteca de Cocentaina tenim tots els seus llibres i als lectors infantils i juvenils els encanta.



Té unes il·lustracions molt originals que deixen una forta empremta en la nostra memòria visual. Podem visitar la seua web i el seu blog. Molta imaginació al servei d'una gran creativitat. Cal ficar a les mans i als ulls dels xiquets i joves aquestes obres d'art en suport paper, tot un plaer estètic, us ho asseguro!
Una mostra de la seua esplèndida feina:















diumenge, 27 de juliol del 2008

La il·lustració com a suport de la creació literària


Podem aprofitar l'estiu per a convertir-se en detectius, com els del CSI. Flashface és una aplicació "flash", en línia, que ens permet dibuixar retrats robot. Està en anglès però és fàcilment navegable. Només cal anar triant les diferents parts del rostre (llavis, celles, ulls, cabells,...), modificar les seves mides i el grau de transparència al nostre gust, i anar conformant el retrat. A més de veure els retrats d'altres usuaris, podem desar el nostre dibuix i imprimir-lo.

Una vegada creat el nostre personatge tan sols cal que pensem en una micronarració al voltant d'ell o d'ella. Si ho imprimim podem al darrere de la fulla escriure la història i guardar-ho tot en una carpeta que podem anomenar "Detectius d'estiu". Amb tot aquest recull de il·lustracions i narracions podem portar-les després a classe i compartir-les amb els companys. Una activitat senzilla, molt creativa i aprofitant la utilització de les noves tecnologies. Proveu-ho i ho comprovareu.

Nosaltres hem creat el dibuix de dalt i hem anomenat al personatge "Jim". Un exemple:

Jim sempre estava de mal humor perquè el company de feina no li parlaven. Un bon dia va desaparèixer i ningú se'n va adonar, llevat del gos que l'esperava a la porta de l'oficina. Va ser el gos qui el va trobar, després de molts dies, tancat al seu pis, amb les persianes baixades i tot envoltat de llibres. Jim va decidir compartir els seus somnis amb el gos i la literatura. Quan Jim es va convertir en un gran escriptor tots els antics companys de feina estaven orgullosos d'haver compartir l'espai de l'oficina amb ell. Què hipócrites!