Pàgines

dijous, 27 de novembre del 2008

Build Your Wild Self: una eina per a crear personatges real i fantàstics


Podem crear personatges reals o imaginaris utlitzant aquesta senzilla eina: Build Your Wild Selg. La web està feta per New York Zoos and Aquarium i Wildlife Conservation Society de NY i està en anglès, que en aquest cas ens pot venir molt bé per ampliar el nostre vocabulari sobre les parts del cos en una altra llengüa. A l'hora de crear el personatge podem ajustar-se el més possible a una persona real o podem crear un ésser extraordinari i superfantàstic.
Una vegada creat el personatge li tenim que ficar el nom i, després, podem: guardar-se'l, enviar-ho a un amic per correu electrònic, i també podem ficar-se el personatge a la pantalla de l'escriptori del nostre ordinador. També podem imprimir-ho Una cosa que ens sembla molt interessant és que si li donem a I'm DONE ens apareix la informació descriptiva del personatge imaginari que hem creat.
Cada alumne a classe, o cada xiquet a casa, pot crear-se el seu personatge i després guardar-se'l. Seria interessant continuar l'activitat escrivint, per exemple, un xicotet conte on el personatge creat siga el seu protagonista; o també podem crear un diari fantàstic i dia a dia anar escrivint allò que li passa; o també entre tots els personatges creats escriure un xicotet guió teatral; o també... Aquesta eina tant creativa dona per aplicar-la didàctica i imaginativament de moltes maneres. Deixem enlairar la seua imaginació i ho comprovareu!

dilluns, 24 de novembre del 2008

La lectura en imatges: cartells i fotos invitant a regalar llibres i llegir en Nadal

La cartellística és tot un món dins de la il·lustració. Editar un cartell comporta trasmetre un missatge en un llenguatge visual, iconogràfic i textual que és força difícil i complicat, és tot un repte. Però a la vegada és un joc plàstic i textual divertit i creatiu.
Doncs, ficats en este món podem aprofitar per a difondre també la lectura, en realitat un producte de consum que té el seu propi marketing com be sabem els bibliotecaris, els llibreters i les editorials (sobretot les editorials).

Per què no aprofitem, ara que venen les festem de Nadal, per a realitzar una activitat a classe com és crear un cartell incitant a comprar i regalar llibres i a llegir? És ben cert que a la famosa caixa tonta -TV- no hi es fa publicitat adreçada als xiquets per a que consumeisquen llibres -per què?-. I ja sabem que la famosa frase "me lo pido todo" fa referència a que m'ho demane tot el que surt a la publicitat de la televisió. Així, aprofitem per omplir els corredors dels col·legis de cartells incitant a regalar llibres en Nadal.

Pot ser un llibre en concret, o una col·lecció -que hi ha poques on tots els llibres són igual d'interessants, però també hi ha-, o simplement pel goig de demanar llibres a la carta del Reis Mags. Podem treballar en grup o en solitari, a casa o en el aula. Moltes vegades es realitzen a l'aula moltes activitats plàstiques al voltant de les festes nadalenques. Per què no aprofitar-ho i incloure aquesta activitat diferent a les que es solen fer? Podem utilitzar totes les tècniques que vullgam, incloent la fotografia digital i el muntatge del cartell digitalment.

Ací teniu us quants models -la majoria d'ells del concurs de cartells realitzat a Mèxic "Invitemos a leer"-, on el lema és la invitació a llegir, que us poden inspirar:


Héctor Edgardo Hernández Jiménez, Cartell guanyador del concurs "Invitemos a leer", 1999



Brenda Cortés Velázquez, Cartells presentat al concurs "Invitemos a leer"




Luís Fernando Safa, Cartell guanyador del concurs "Invitemos a leer", 2008



Natalia Susana Gurovich Pinto, cartell 2n. guardonat al concurs "Invitemos a leer", 2008

La ilustración és de Ana G. Lartitegui.

Us invitem també a visitar les fotografies sobre lectura que hi ha al blog de Tökland.

I ara us fem una proposta, senzilla: aprofitant aquestes fotos...quin lema li podem ficar per a convertir-los en un cartell per a fomentar el regal de llibres al nadal?

Fotografia de Zhan Huang





La il·lustració es de Kristi Valiant.

La pintura és de Van Gogh