Pàgines

dissabte, 9 de maig del 2009

L'art i les dones / Els arte y las mujeres / Art and women

El món de l'art, sobre tot el de la pintura, està plé de dones. En aquest curtmetratge que us presentem podem gaudir del muntatge que ha realitzat Philipp Scott Johnson sobre una selecció de 90 pintures de dones, des del segle XII fins a Picasso.

Rostres de dona, mirades que van canviant en un caleidoscopi de bellesa i feminitat. Si us interessa, a més, assabentar-se dels pintors i quadres que aparèixen al vídeo podeu punxar ací.
El vídeo ens presenta l'oportunitat de realitzar un treball de recerca d'informació a l'aula. Podem, per exemple, dividir la classe en grups i que cadascú d'ells trie 5 imatges. Després, cal esbrinar de qui són aquestes pintures (senzill punxant a l'enllaç que us hem ficat dalt) i realitzar una xicoteta investigació sobre l'artista. L'impacte de la visualització del vídeo cal aprofitar-la.
També podem escriure un relat on apareguen algunes d'aquestes dones. O podem passar a fer un collage amb les nostres pròpies creacions basant-se en els quadres originals. O... ben cert que vosaltres tindreu més propostes d'activitats.

divendres, 8 de maig del 2009

Ciència i suggerència: projecte i exposició


És estrany trobar en un mateix projecte i exposició fotografies científiques i il·lustracions. Ciencia y sugerencia és un projecte que té per objectiu compartir una experiencia en común, es un lugar donde investigadores de todas las áreas del saber aportan sus imágenes científicas para que sirvan de sugerencia e inspiración a artistas y a cuantos sienten inquietud por la ciencia y su comunicación. Así, pintores, poetas, músicos, escultores, escritores, filósofos, sociólogos, periodistas, diseñadores, arquitectos; profesionales y aficionados; mayores y pequeños, podrán aportar su visión hecho científico por medio de dibujos, diseños, fotografías, poesías, ensayo, música, vídeos, comentarios. Las contribuciones recibidas, de acuerdo con las bases, se irán añadiendo a la página Ciencia y Sugerencia para ser compartidas y apreciadas por todos. Además, si las condiciones lo permiten, participarán en un certamen que se fallará en Mayo de 2009.

A la seua web hi ha una sèrie d'imatges científiques i lliurement els artistes en han agafat una i han il·lustrat la seua visió, que podem veure a l'apartat de suggeriments. A més s'ha realitzat una exposició on cada una de les imatges va acompanyada d'un text científic i de un text literari.
Ja és tard per a participar, però no per a visitar l'exposició.

Bigote, microscopio y hormiga, David Ernesto Torres López (5 anys)

dijous, 7 de maig del 2009

El sueño de...: biografies de pintors adreçada als xiquets

L'editorial Brosquil té una col·lecció, El somni de... / El sueño de... (la podem llegir en castellà i en català) que té un objectiu clar: donar a conèixer la biografia de grans pintor als xiquets. Hi ha poques col·leccions com aquesta que barregen amb una bona qualitat la il·lustració, la narració i la informació i que vaja adreçada als lectors infantils.
A partir del concepte d'un somni cada un dels autors del llibre s'endinsa en la biografia d'un artista, unes vigades fixant-se més en la pròpia vida, d'altres fixant-se en un dels seus quadres. És una d'aquestes col·leccions ideals per a tenir a les biblioteques escolars i infantils. Com que cadacún dels llibres són d'autors diferents -tan dels responsables del text com de les il·lustracions- no tots són igual d'interessants (per exemple, no comprenem el per què dins la mateixa col·lecció apareixen biografiats que no són artistes plàstics, doncs això trenca un poc el cos de la pròpia col·lecció), però us assegurem que és un material informatiu molt adient per als xiquets. A més, dins de la col·lecció aparèixen artistes com Segrelles o Sorolla que són més difícils de trobar en llibres infantils.
Suposadament els llibres estàn adreçats a lectors a partir de 6 anys, però amb l'ajuda d'un adult els llibres, mitjançant les seues il·lustracions, també es poden llegir des de més menudets.
Podem llegir les biografies de grans pintors de diferents èpoques i estils i cronològicament allunyats: Així està El somni de... Botticelli, Goya, Velázquez, Botero, Paul Gauguin, Picasso, Joan Miró, Sorolla, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Klee, Marc Chagall, Rembrant, Dalí... I suposem que la col·lecció poc a poc anirà augmentant.
Suposa un passeig per la història de l'art a travès dels seus pintors. Us la recomanem.


dimecres, 6 de maig del 2009

La pintura, entrada libre: llibre d'introducció a la pintura.



Podem apropar-se a l'art des de diferents vessants, tant els adults com els xiquets. En el cas del llibre que hui us recomanem, s'apropem mitjançant la imatge, el text poètic i el text informatiu. Parlem de La pintura, entrada libre, un llibre de Marie Sellier, editat per SM. 45 Quadres de tots els temps que ens fa dirigir la mirada seguint uns itineraris originals (al final del llibre estan ordenats cronològicament els artistes).

El seu pròleg ens dona pistes del contingut de l'obra:

Demos un paseo por la pintura,
un corto paseo y algunos rodeos
por el mundo que se abre en la punt
de los pinceles.

En ese mundo, ya verás,
se rié, se llora,
se ama de todo corazón,
se oye el silencio de la noche,
se estremece el cuerpo,
se sueña con la calma
...
Ese mundo es aparte,
es un extremo del mundo,
un mundo de pinceladas
...
Es el mundo de los pintores
de ayer y de hoy,
de aquellos que hacen girar
la vida en lo grande
o en lo pequeño.

En ese mundo, ya verás,
descolgarás la luna y el azul del cielo,
hilarás ángeles y estrellas
...

I es que a l'art ho podem contemplar tot, podem sentir les sensacions dels propi artista, ens pot fer remoure recors i sentiments, pot servir de denuncia social, pot descobrir-nos idees, ens serveix per a compartir, comprendre i tolerar punts de vista diferents.
Apropar l'art, i en aquest cas la pintura, als xiquets es endinsar-los a tot un món d'estètica i sensibilitat; aquest llibre ens serà adient per aconseguir este objectiu.
Us fiquem un exemple: sota la paraula "zombie" (estranya trobar-la en un llibre d'art), apareix aquesta pintura i els dos text.




dimarts, 5 de maig del 2009

Nacho Gómez, il·lustrador


Nacho Gómez és l'il·lustrador dels cartellets que hi apareixen en molts blogs fent referència a la importància que els visitants i lectors d'un blog deixen els seus comentaris -cartells que estan diversos idiomes-. Són aquests:


Però Nacho Gómez és un il·lustrador que va molt més enllà, un artiste molt complet, imaginatiu, amb una tècnica precisa i molt personal. Té un blog, Estrellas y Caracoles, on podem gaudir de part de les seues il·lustracions. Ens agrada! I ens agradaria que realitzara àlbums il·lustrats per a plaer dels lectors menuts i grans.

Aquestes són algunes de les seues il·lustracions. Què us sembla?











dilluns, 4 de maig del 2009

Natalia Vásquez, il·lustradora de Perú


Ens encanta descobrir nous il·lustradors i donar-los a conèixer. Us volem parlar de Natalia Vásquez, una il·lustradora peruana amb unes il·lustracions d'aquestes que enganxen dirèctament amb els xiquets. Ens agrada! Doneu-li una ullada al seu web.