Pàgines

divendres, 12 de juny del 2009

Creem monstres: Titelles de paper / Creamos monstruos: Marioneta de papel


Què us sembla si comencem les semi-vacances escolars jugant per la vesprada! Podem crear unes titelles de mà, amb paper, semblant autèntics monstres. L'il·lustradora Jennifer E. Morris ha penjat al seu blog com realitzar aquest monstre ferotge -Monster Finger Puppets -, d'una manera fàcil i senzilla. Tan sols necessitem una fulla de paper, llapiç i colors. Ella ens fica la plantilla per a saber com doblar el paper per a que ens surta la titella i també la plantilla del dibuix.

Una vegada fet un mostre ja podem nosaltres començar a inventar-se'n i dibuixar-ne altres. Tot un món de mostres amb els que podem jugar o servir-nos de suport a l'hora de contar contes o inventar-se'n.

És fabulós! Proveu-ho i ben cert que s'ho passareu "tope-güai".

Però, a més, és que Jennifer E. Morris és una gran il·lustradora, com podreu comprovar en la seua web.

dijous, 11 de juny del 2009

Els de dalt i els de baix / Los de arriba y los de abajo: àlbum il·lustrat de Paloma Valdivia



Kalandraka acaba d'editar el llibre Els de dalt i els de baix / Los de arriba y los de abajo, un àlbum il·lustrat per Paloma Valdivia, del que podem gaudir en castellà i en català.

Un àlbum il·lustrat força original que ens presenta la manera de viure en dos móns paral·lels: els de dalt i els de baix, com si fossin un el reflex de l'altre. Són móns que conviuen i comparteixen, quasi sense adonar-se'n, pero... tot el que succeïx està en plans oposats. La composició de les il·lustracions i els textos composen escenes simètriques, com un joc visual a l'espill, que agrada molt als xiquets. Així, l'àlbum es pot llegir al revés o a l'indret.





Aquest és el primer àlbum escrit i il·lustrat per Paloma Valdivia, il·lustradora xilena, i desitgem, després de gaudir dels resultats, que no siga l'últim.




dimecres, 10 de juny del 2009

Kiwi! Perseguint els nostres somnis

Davant d'un problema, cal donar solucions. Hem de perseguir els nostres somnis: tots podem volar d'una o altra manera.

dimarts, 9 de juny del 2009

La Reina Mab. El hada de las pesadillas: un llibre il·lustrat per Cristian Turdera




La reina Mab. El hada de las pesadillas és un llibre de William Shakespeare, adaptat per als xiquets per Ruth Kaufman i publicat per l'editorial argentina Pequeño Editor, dins la seua col·lecció Incluso los grandes -els llibres tenen distribució a Espanya-. Si ha hi un element que sobresurt en el llibre és la seua magnífica i peculiar il·lustració, de Cristian Turdera.

Tot el món oníric d'aquest poema de Shakespeare, que correspon a l'escena V de l'acte primer de Romeu i Julieta, es reinventa mitjançant l'estètica de Turdera. Els colors suaus de les il·lustracions contrasten amb l'univers de malsons nocturns del poema original.


Soy el viejo gorgojo,
con largas patas de araña
hice los radios de las ruedas.
Con alas de saltamontes,
fabriqué la capota.
Los radios de las ruedas,
la capota,
del carruaje de la Reina Mab.

L'esquirol fuster i el vell corc conten com han construït el carro de la Reina Mab, amb llarges pates d'aranya, òssos de grill i aquosos raigs de lluna. Quan el carro està llest, la Reina Mab i el seu cotxer surten a recorrer els somnis dels dorments, donant-li a cadascú un malson, fins aplegar a la vorera "del teu llit".
La complicació del llenguatge i el seu simbolisme crític es resolen si els adults lligen els llibres amb els menuts.

...Trotamos por las rodillas
de los políticos fallutos
y a nuestro paso se doblan
en sueños de falsas reverencias.

dilluns, 8 de juny del 2009

Jacek Yerka: realisme màgic / Jacek Yerka: realismo mágico / Jacek Yerka: magic realism


Hui us volem descobrir o redescobrir un il·lustrador que ens sembla màgic: Jacek Yerka -Polònia, 1952-. Com si la imaginació es plasmara en realitat a través de les pinzellades, les il·lustracions d'aquest artista polac són màgiques. Crea tot un món personal que ell mateixa anomena Yerkaland. Trobem en les seues il·lustracions reminiscències d'altres grans artistes: Dalí, Van Eyck, Dierck Bouts, Robert Camping, Bosch i Magritte. Però sempre amb una empremta molt personal, un surrealisme realista. Juga amb la perspectiva per a fer simbiosi de diferents espais, a la manera d'Escher, però diferent.

Jacek Yerka naix a Polònia, estudia art a la universitat i prompte es rebel·la contra la tendència de pintar amb pocs detalls i escasa atenció al realisme. Les pintures estan plenes d'imatges que poblen la seua infantesa i el seu imaginari: la cuina de l'àvia transformada en un món tel·lúric, bèsties que surten de la pedra o cotxes que es transformen en bèsties, el cel que recull aigua en un poal d'heura, el temps que marca el ritme de la vida, pobles que surten de xicotetes muntanyes o arbres que es transformen en cases, la natura dins del saló i la invasió de les màquines en la natura... i molts, molt detalls per a anar perdent-se entre la il·lustració.
Ens diu el propi Jacek Yerka: Vaig fer la meva primera pintura de la meva vida un any abans d'anar a la universitat, on vaig començar a estudiar gràfics. Els meus professors sempre em van tractar d'orientar a pintar en l'estil més abstracte contemporani, allunyant-me de la meva fascinació pel realisme. Vaig veure això com un intent d'ofegar el meu propi estil creatiu i em vaig negar a caure en aquesta línia. Finalment, vaig cedir als meus mestres. Per mi, la dècada de 1950 van ser una espècie de Edat Daurada. Aquests van ser els anys feliços de la meva infantesa, plena de meravella pel món que m'envoltava. Es reflecteix en tot el meu treball en els edificis, mobles i diversos knickknacks abans de la guerra.

Un il·lustrador que agrada tant als adults com als xiquets. Cadascuna de les seues il·lustracions ens pot servir per a inventar-se i escriure una història o per a motivar als xiquets i joves a plasmar també la seua imaginació en pinzellades. Caldrà aprofitar les magnífiques il·lustracions d'aquest gran artista per a fomentar la lectura iconogràfica i la creativitat.
























diumenge, 7 de juny del 2009

Això és art!, Això és un artista!: dos noves col·leccions de Combel / ¡Mira qué arte!, ¡Mira qué artista! dos nuevas colecciones de Combel



Estem d'enohorabona doncs cada vegada es publiquen més llibres interessants per apropar el món de l'art als xiquets, des de diferents vessants. Acaben d'editar-se dos noves col·leccions, publicades per Combel, cadascuna d'elles amb unes característiques especials. Ambdós col·leccions tan sols tenen un llibre publicat cadascuna, però després de la seua lectura us podem assegurar que són molt originals, lúdiques, interessants des del punt de vista informatiu i estèticament precioses. Podem llegir-los en castellà i en català.


-Això és l'art! / ¡Mira qué arte!: una col·lecció que té per objectiu difondre les obres d'art. El primer títol, La Monna Lisa, gira tot al voltant d'aquest famós quadre de Leonardo da Vinci. Mitjançant les propostes que ens fa el llibre anem descobrint a l'artista, a la model, els diferents avatars històrics que va sofrir el quadre fins aplegar al museu del Louvre. En ensenya a mirar el quadre, però, el que és més important, ens ensenya a veure els quadres des d'un punt de vista artístic, educa la mirada per a gaudir de les pintures. Tot amanit amb despleglables, cartes, finestres que s'obrin... L'autora del llibre és Patrícia Geis, una il·lustradora que ens agrada i que, en aquest cas, ha resolt molt bé el binomi informació-il·lustració. Un llibre d'informació que cal tenir.

-Això és un artista! / ¡Mira que artista!: la col·lecció persegueix l'objectiu de divulgar la biografia i obres d'un artista. Alexander Calder inaugura la sèrie. Ens agrada que el primer títol de la col·lecció estiga adreçat a un artista tan complet com Alexander Calder, a la vegada que un gran desconegut. les seues escultures i mòbils passetgen pels fulls del llibre i ens sorprenen, ens motiven a conèixer a l'artista. El llibre és també de Patricia Geis. Magnífic, el llibre en si mateix és també una obra d'art il·lustratiu i la seua maquetació és fantàstica.