Pàgines
▼
dissabte, 6 de maig del 2017
Il·lustracions de Gustavo Ortiz: rostres amagats i transformats
El rostre és la nostra targeta de presentació, pero Gustavo Ortiz ens el presenta sempre amagat o transformat. Anonimat o por? Metamorfosi? Interessants imatges que ens plantegen molts dubtes.
divendres, 5 de maig del 2017
Malalts: 10 il·lustracions i 1 llibre / Enfermos: 10 ilustraciones y 1 libro / Sick: 10 illustrations and a book
Il·lustració de Peter Thomas Ryan
Aquesta setmana en 10 il·lustracions i un llibre hem agafat un tema que no ens agrada -per allò que comporta-, però que és real, sobretot entre els xiquets/es: els accidents i les malalties. Les malalties no agraden a ningú i, menys encara, als menuts, però succeeixen: un refredat, un mal de panxa, un tall al dit, la mà cremada per arrimar-la massa al forn,... i malauradament altres malalties més greus. Hi ha que sumar els accidents que, sense voler-hi, ocorren perquè no estan mai quiets -i això ens agrada-. Veiem com il·lustren els/les artistes la malaltia infantil.
Malats: 10 il·lustracions i un llibre
Enfermos: 10 ilustraciones y un libro
Sick: 10 illustrations and a book
Enfermos: 10 ilustraciones y un libro
Sick: 10 illustrations and a book
Il·lustració de Merel Eyckerman
Il·lustració d'Harry Anderson
Il·lustració de Josée Bisaillon
Il·lustració de Rafaela Rodrigues
Il·lustració de Marta Álvarez
Il·lustració de Barbara Graetzer
Il·lustració de Ramón Pla
Il·lustració d'Yoko Tanaka
Il·lustració de SKIZOGRAFICS
Il·lustració d'Harry Anderson
Il·lustració de Josée Bisaillon
Il·lustració de Rafaela Rodrigues
Il·lustració de Marta Álvarez
Il·lustració de Barbara Graetzer
Il·lustració de Ramón Pla
Il·lustració d'Yoko Tanaka
Il·lustració de SKIZOGRAFICS
No hi ha molts llibres infantils en que la malaltia siga la protagonista. Us recomanem La cicatriu / La cicatriz, d'Ilan Brenman, amb il·lustracions d'Ionit Zilberman i editat per Algar. El llibre narra un succés habitual entre els xiquets/es: caure un bac. Sílvia, intentant agafar el coixí cau un bac i es fa un bon trau a la barbeta, del que no para de sortir-li sang. Quin drama! Quins plors! Els pares li diuen que han d'anar a l'hospital per a cosir-li la ferida, però Sílvia té por, molta por. Els adults que l'acompanyen camí a l'hospital intenten calmar-la contant-li, cadascú d'ells, la història de les seues cicatrius. Sílvia acaba trobant el fet prou normal -ella també tindrà cicatriu per a contar la seua història-.
Un llibre fantàstic per a desdramatitzar situacions en que els xiquets i xiquetes sofreixen accidents o malalties, per les que tenen que ser operats, convertint el mal en un joc, narratiu i imaginatiu. Les imatges són fantàstiques, enginyoses, divertides i força impactant per als menuts. Estan plenes de dinamisme i acció i creen molta empatia amb els lectors, adults o infantils. A més, s'han incorporat textures en alguns dels objectes.
Un llibre d'aquests que cal tenir a casa, contar-lo -no sols en ocasions accidentals- i transmetre la normalitat de sentir dolor davant d'un accident, però la valentia de ser curats sense fer un drama; perquè cal queixar-se per expressar el mal però no tenir mai por ni fer grans drames, que no ajuden a que ens curen.
dijous, 4 de maig del 2017
Il·lustracions d'Iyan de Jesus: mecànica en femení
La feminitat està ben llunyana de la tecnificació... o no tant. Mirem, per exemple, aquestes il·lustracions d'Iyan de Jesus on entre rodes dentades, cargols i femelles i tot un engranatge mecànic sorgeixen dones i somnis, en femení. Són sorprenent i molt boniques aquestes il·lustracions.