Pàgines

dissabte, 24 d’abril del 2010

Simpàtiques japonesetes de Myriam Lakraa / Simpáticas japonesitas de Myriam Lakraa

Tot un espai ple de xicotes i redones japoneses, simpàtiques i menudes, amb un gran colorit. Són les il·lustracions de la francesa Myriam Lakraa. Una preciositat, en poques línies expressen molts i diferents sentiments. Què us sembla?








dijous, 22 d’abril del 2010

La casa: llibre il·lustrat per Roberto Innocenti


Sembla que l'hiperrealisme està passat de moda, però una bona il·lustració està per damunt de modes, d'estils. Roberto Innocenti és un dels representants de l'hiperrealisme en la il·lustració -qui no recorda el seu Pinotxo, per exemple?- i ara tenim l'oportunitat de gaudir de l'últim llibre que ha publicat, La casa, amb text de J. Patrick Lewis, que podem llegir en català en l'editorial Símbol i en castellà en l'editorial Kalandraka.

La idea del llibre gira al voltant de la casa (el que ens recorda títols com Un carrer al llarg del temps), una casa de camp italiana habitada per diferents generacions i que sembla abocada a desaparèixer, però es restaura i de nou és testimoni de les vivències dels seus habitants. Podem veure el transcórrer del temps observant els canvis de la casa, dels seus voltants i de les famílies que l'habiten. És sobretot en els detalls on devem fixar-se i, són tants, que ens permet descobrir-ne de nous en cada lectura.

Els esdeveniments històrics més importants del segle XX -les guerres, la fam, el feixisme, la immigració, els canvis tecnològics...- reflectits en la casa i la seua gent, molt i molts personatges i cadascun d'ells diferents, cadascun amb la seua història i la casa com a memòria col·lectiva. Cada il·lustració sembla un reportatge fotogràfic del moment. És magistral l'estil d'Innocenti.

Un d'aquest llibres que us recomanem per a totes les edats, xiquets i adults.

Dia de Llibre 2010 / Día del Libro 2010

Demà celebrem el Dia del Llibre, coincidint amb la mort de dos grans escriptors universals que apareixen en la il·lustració de Simon Wild. Qui són?
-----------

L'elecció del dia 23 d'abril com Dia del Llibre i dels Drets d'autor, procedeix de la coincidència de la mort dels escriptors Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega en la mateixa data l'any 1616, encara que realment no fos en el mateix dia, pel fet que la data de Shakespeare correspon al calendari julià, que seria el 3 de maig del calendari gregorià i que Cervantes va morir el 22, sent enterrat el 23. També coincideix amb la data de naixement de William Wordsworth (1850) i mort de Josep Pla (1981). La proposta va ser presentada per la Unió Internacional d'Editors a la UNESCO, amb l'objectiu de fomentar la cultura i la protecció de la propietat intel·lectual per mitjà del dret d'autor. El 15 de novembre de 1995 la Conferència general de la UNESCO va aprovar la proposta a París, a partir del qual el 23 d'abril seria el "Dia Internacional del Llibre i del Dret d'Autor".

I tot va començar, segons ens hem assabentat, per la idea d'un escriptor valencià, Vicente Clavel. Alfons XIII va signar un Reial Decret el 6 febrer 1926 pel qual es creava oficialment la Festa del Llibre Espanyol, que es celebraria en la data que llavors es creia que havia nascut Cervantes, el 7 d'octubre. La idea original va ser l'escriptor valencià Vicent Clavel Andrés proposant-la a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. Poc després, el 1930, s'instaura definitivament la data del 23 d'abril com Dia del Llibre. La celebració va arrelar ràpidament a Barcelona i es va estendre per tot Catalunya, encara que el propòsit oficial es va anar diluint a poc a poc en coincidir amb el dia del sant Patró, conegut com Diada de Sant Jordi (Dia de Sant Jordi), mentre en altres zones la festa es mantenia amb escassa importància o fins i tot desapareixia. Amb el temps es va fer tradicional a Catalunya l'intercanvi i regal de roses i llibres entre parelles i persones estimades en aquesta data, convertint-se en una de les jornades populars més celebrades. Aquesta tradició va ser un dels arguments utilitzats per la UNESCO per a declarar el 23 d'abril Dia Internacional del Llibre.

Alguns països realitzen actes semblants en altres dates. Al Regne Unit i Irlanda el primer dimarts de març realitzen l'anomenat World Book Day (Dia Mundial del Llibre).

A Espanya es pren en compte aquesta data per al lliurament anual dels Premis Cervantes, el major guardó realitzat als autors hispans.

dimecres, 21 d’abril del 2010

Mujeres, caleidoscopi il·lustrat de veus de dona: llibre de Lola Roig


Lola Roig, il·lustradora aragonesa, acaba de publicar en Thule el llibre Mujeres. Estem davant d'una obra il·lustrada, adreçada a un públic juvenil o adult, i que ens sembla molt, molt original. Tot gira al voltant de la dona:

No sé que haré de mayor
pero sé que siempre jugaré
porque los juegos
me los invento yo.

Molts registres diferents de les dones: dones reals que s'inventen a si mateix -com l'exemple de dalt-; dones inventades que semblen reals. Moltes vessants que donen veu a diferents veus de dona:

A veces exploto
y después
pierdo demasiado tiempo para reconponerme
buscando mis trocitos.

I les il·lustracions van mostrant-nos dones que participen activament amb el present o que el miren de puntetes; dones guerreres que sembla es mengen el món al seu pas, però que a la vegada són molt sensibles; dones que somien i s'emboliquen dins dels seus propis somnis; dones que es reinventen; dones que aprenen a dir "prou" i d'altres que sempre van a la recerca de nous camins per emprendre l'aventures: dones que estan començant ara a descobrir el món i d'altres que tan sols els resta un sospir per a dir-li adéu:

Creo
en
los
próximos
cinco
minutos.

Un carrusel de sentiments que giravolten sense aturar-se: l'odi, l'amor, la solitud, l'esperança, la por, la ira, l'alegria, i un llarg etcètera. Una visió intimista, personal i molt original. Un d'aquest llibres que cal regalar a moltes dones -que es sentiran identificades amb el seu contingut- i a molt homes -perquè els ajudarà a conèixer a les dones-.

Molt recomanable! Per a regalar o autoregalar-se.





dimarts, 20 d’abril del 2010

Cuando no encuentras tu casa, un llibre amb fantàstiques il·lustracions de Joanna Concejo




A veces te pierdes en la noche
y no encuentras tu casa.
Por un bosque desconocido
caminas sin rumbo.


En Cuando no encuentras tu casa, un nou àlbum il·lustrat de la Colecció O de OQO editora, Paloma Sánchez Ibarzábal té la gràcia de girar la seua mirada cap als contes tradicionals, però d'una manera molt personal i pròpia, nova i transgressora. Per exemple, la narració comença d'una manera molt clàssica dins dels contes: algú es perd en el bosc -xiquet o xiqueta?-, per la nit... quina por! Però a partir d'aquest moment la narració pren un vol molt original.

El text fuig dels escenaris realistes, endinsant-se pel lloc insòlits i onírics. El camí va convertint-se en un laberint o espiral, cada vegada més i més fantàstic i en el que la sortida cada vegada està més llunyana.

Aquest ambient és el que capta i reflexa a la perfecció Joanna Concejo; perque sembla que els paisatges que apareixen no pertanyen al món real, sino al món dels somnis. Van passetjant les imatges i sempre ens sorprenen al passar pàgina. La poesia il·lustrativa acompanya a la perfecció la prosa rítmica de Paloma. Si bé l'editorial ha classificat aquest llibre per als prelectors, pensem que la pròpia complexita de les il·lustracions fa que per tal de poder-les gaudir amb més intenssitat nosaltres el recomanem per a lectors més adults.

Un d'aquests llibres que cal tenir en compte per a regalar el proper Dia del Llibre.

Concurso de ilustraciones de San Jorge, 2010 / Concurs d'il·lustracions de Sant Jordi, 2010

Y al final..., de Kim Amate

Per a celebrar el Dia de Sant Jordi / Día de San Jorge, des de la web d'Ediciona s'ha convocat un concurs d'il·lustracions sobre Sant Jordi. Diferents il·lustradors d'arreu del món han participat i cadascú d'ells ha donat la seua visió de Sant Jordi. El concurs es titola Concurso de Sant Jordi 2010. Ens sembla molt interessant el projecte -tan sols cal mirar els resultats per a comprovar-ho- i esperem que el proper 2011 continue realitzant-se.

Aquestes son algunes de les il·lustracions que podem veure, però hi ha moltes més. Doneu-li una ullada!

Dragón y rosa fundidos, d'Ana Cuevas

Érase una vez, de Nicolás Castro Gómez

Leyendo haces amigos, de Jorge Fernández Toledano

A punto de caer, de Razz

¡Yo puedo hacerlo!, de Pablo Martín Fernández

Esto no me lo esperaba..., de Marta de la Fuente Gómez

Ojos de dragón, d'Oskar Blanco García

De dónde salieron las rosas, d'Inma Otero Carrasco

Tos de rosas, d'Hernán Cuño

Memorias de un caballero, de Gábor Gayá

Lunch time!, de Filipe Sabino

Otra vez será, de Chavetta Lepipe

El dragón enamorado, de Carolina Aloy Martínez


El triunfo del saber, d'Annabel Iannone

dilluns, 19 d’abril del 2010

Retrats fet amb tipografia / Retratos hechos con tipografia / Typographic Portraits


La tipografia és en si mateix tot un art, com els retrats; però encara és més difícil quan mesclem les dos vessants artístiques: retrats + tipografia= art. Són molt originals! Podeu veure'n més retrats com aquests a la web de Tutoart.










diumenge, 18 d’abril del 2010

ABCdario: àlbum il·lustrat de l'editorial Nórdica Libros



Hi ha llibres que, des de la seua coberta fins al final, t'atrapen. Són joietes que cal destacar en aquest blog. Us volem xerrar de ABCdario, d'Antonio Ventura i amb il·lustracions de Noemí Villamuza, un llibre de editat per una editorial amb un fons bibliogràfic molt interessant, Nórdica Libros.

En el armario guardo un árbol con manzanas verdes.

Desde el balcón el niño mira la calle.

La cama es una barca que navega entre sueños.

El dodo es un duende con plumas.

...

I així, poc a poc, anem trobant en cada lletra de l'abecedari tot un món que fa que els adults lectors retrobem la nostra infantesa i que els xiquets lectors recreen els seus propis somnis, cosits punt a punt per paraules i imatges. Tot està tan ben filat, text i il·lustracions, que sembla que aquest àlbum il·lustrat siga una creació d'un sol autor. Per aconseguir-ho s'han necessitat tres anys de llavor conjunta i els resultats són excel·lents, impressionants.


El color roig és el que fa de fil conductor de tot l'abecedari. El contraste el fica el color blanc del paper, d'una textura especial; el negre i els grisos són el que donen forma a la il·lustració. Noemí Villamuza ha aconseguit amb els seus llapis crear el particular món que Antonio Ventura imagina.

Des de 'Edat Mitja fins ací són molts els abecedaris que s'han creat adreçats als xiquets, amb l'objectiu pedagògic d'aprendre a llegir i escriure. Hi ha autèntiques joies miniades, però aquest nou abecedari res té que envejar a les obres clàssiques.


Segons ens diu el propi Antonio la inspiració va començar per la lletra "M", partint de la lectura del llibre de Fernando Alonso El duende i el robot -així que se li rendeix un xicotet homenatge:

La mariposa es una flor que vuela

Els xiquets tenen la seua pròpia lletra, la "Ñ" de niño:

La Ñ busca a un niño que la quiera

Ens agrada que l'editorial Nórdica Libros haja fet aquesta aposta literària-il·lustrativa de la que grans i menuts podem gaudir. És un d'aquests llibres que cal anotar per a regalar -o autoregalar-se- en el Dia de Llibre i de Sant Jordi.

Molt recomanable per a totes les edats! No se'l podeu perdre!