Pàgines

dijous, 4 de març del 2021

Elles també... són heroines dels contes / Ellas también... son heroínas de los cuentos / They too ... are fairy tale heroines

 

Il·lustració d'Helen Dardik

Elles també... són heroines dels contes / Ellas también... son heroínas de los cuentos / They too ... are fairy tale heroines, com Pippi Calcesllargues (Pippi Calzaslargas - Pippi Langstrump - Pippi Longstocking). Ella és la nena més forta del món i la protagonista d'una sèrie d'aventures en les que el seu comportament sen surt totalment del paper que es sol assignar a les protagonistes dels contes, amb un to entre gamberro i tendre, sempre ajudant als més febles, com bona heroïna que és.
 
Aquesta xiqueta destaca per la seua humanitat, sinceritat i una alegre i contagiosa vitalitat. Valors com la llibertat, l'acceptació d'un mateix, la solidaritat, l'amistat i, sobretot, l'espontaneïtat, la fan un referent  a seguir (hui en dia seria una influencer, segur), una model per a xiquetes difícil de trobar en el món de la literatura infantil, i també per a xiquets. Desmunta les normes socials i els estereotips de gènere.
 
Pippi és òrfena de mare i un pare que és capità d’un vaixell i que acaba regnant en una illa dels mars del Sud. Viu a la Vil·la Villekulla amb un cavall blanc amb taques negres, un mico que es diu Senyor Nilsson i una maleta plena de monedes d’or. Va vestida amb retalls de roba cosits per ella mateixa, mitges llargues de colors diferents i unes sabates molt més grosses que els seus peus.

La seua autora, Astrid Lindgren (Vimmerby, 1907 - Estocolm, 2002) crea les històries per a la seua segona filla, Karin, mentre estava malalta al llit (hivern de 1941). Ella li va demanar a la seua mare que li expliqués el conte d’una nena que es deia Pippilotta. Al cap de tres anys, el 1945, Lindgren va recuperar el personatge que havia amenitzat la malaltia de la filla i en va escriure les aventures. Al principi li va costar d'editar, però una vegada rebre un premi literari per aquesta narració, la seua publicació va ser immediata i l'èxit l'acompanya des del primer moment.
 
Les il·lustracions originals de les seues aventures són d'Ingrid Vang Nyman, una il·lustradora danesa.
 
A diferència dels pares d'avui, més disposats a tolerar certes excentricitats literàries a favor de nens més emancipats i lliures, els comportaments poc ortodoxos de Pippi no van ser ben rebuts per l'Espanya franquista al considerar a Pippi massa impertinent i antipedagògica, ja que destrossava el motlle de nena bona i educada. No va ser fins a 1962 que es va editar per primera vegada en castellà de la de l'editorial Joventut, reeditant-se a 2013 per Blackie Books. Ara tenim la sort que les aventures de Pippi poden ser llegides de nou per les actuals generacions, gràcies a l'editorial Kókinos (en castellà i català)

És un personatge poc versionat pels il·lustradors/es. Nosaltres ací us fem una selecció que esperem us agrade.


Il·lustració de Lisa Fields


Il·lustració d'Ingrid Vang Nyman


Il·lustració de Katrin Dreiling


Il·lustració de Martina Gloria


Il·lustració de Lisa Aisato


Il·lustració d'Emanuela Di Donna



Il·lustració de Sarah Mensinga


Il·lustració de Лев Токмаков


Il·lustració de Cecilia Latella


Il·lustració de Jose Santaeulalia Serran


Il·lustració d'Anna y Elena Balbusso



Il·lustració de Kike Ibáñez


Il·lustració de Гамарц Леонид


Autor desconegut

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada