divendres, 28 de setembre del 2007

Nívola Uyà guardonada amb el premi La punta del Llapis

Nívola Uyá, Les tres taronges.


Nívola Uyá, il·lustradora valenciana, ha estat guardonada amb el premi La punta del Llapis, certamen que per segon any ha convocat per l'Institut d´Estudis Baleàrics.


Al certamen van participar més de 20 joves artistes. Els participants van tenir que il·lustrar un text de la rondalla d'Antoni Maria Alcover L'amor de les tres taronges, adaptada por Rosa M. Colom.


El jurat va destacar de l'obra de Nívola Uyà el seu component fantàstic, la seua plàstica personal i el seu tractament del color. Aquest premi no té una dotació econòmica, però permetra a l'autora veure publicada la seua obra i viatjar a la Fira del Còmic de Bolònia per a promocionar la seua obra.


Felicitacions a la il·lustradora! Us recomanem que es doneu un tomb pel seu bloc, La ventana ilustrada, i comprovareu la gran qualitat de les seues il·lustracions.

Ali Reza Goldouzian imparteix un taller d'il·lustració a Madrid

Il·lustració d'Ali Reza Goldouzian, guanyadora en 2005 en la Bienal d'Il·lustració de Bratislava


El 12 d'octubre, al barri de Lavapiés de Madrid i dintre del Festival Noches de Ramadán -organitzat per la Casa Árabe-Instituto Internacional de Estudios Árabes y del Mundo Musulmán (IEAM) i amb la participació de l'Agencia Española de Cooperación Internacional (AECI) -, Ali Reza Goldouzian impartirà un taller d'il·lustració i animació per a xiquets i xiquetes.


El taller es realitzarà en el parc Casino de la Reina i la participació serà gratuïta. Ali Reza Goldouzian, il·lustrador iraní, va ser guardonat amb el Premi Bratislava d'Il·lustració 2005. Quin luxe poder acudir a aquest taller!


Tambè realitzarà un taller d'il·lustració infantil, aquesta vegada per a estudiants d'il·lustració, en l'Escuela Superior de Dibujo Profesional -ESDIP- de Madrid.

Il·lustració i poesia: Neruda i Mario Toral



Mario Toral ha estat guardonat per la Fundación Pablo Neruda amb el Premio Medalla de Honor. Este premio para mí tiene una doble importancia. Primero, por ser un gran admirador de Pablo Neruda y además por haber sido amigo de él. Son dos cosas que se conjugan: la admiración por alguien, por su vida y por su trabajo. He recibido muchos premios, pero éste es el que me da más satisfacción, el que más me honra, asegura Toral.


Neruda va editar els seus poemes en col·laboració de grans artistes plàstics, com Nemesio Antúnez, Mario Carreño, José Balmes, Héctor Herrera, Picasso, Miró, Rivera i Sequeiros, entre altres.


Toral comença la seua relació amb Neruda en 1962, amb la il·lustració que va fer per al poema de Neruda La lluvia (Rapa Nui), de la sección XIV, El gran océano, del llibre Canto general. A partir d'aquest moment Toral il·lustra molts altres poemes; fins que en 1970 la col·laboració aplega al seu punt culminant en el llibre 20 poemas de amor y una canción desesperada, de la Editorial Lord Cochrane.

Malos pensamientos, llibre d'il·lustradors argentins

 

Yanina Szalkowicz va tenir la idea de reunir en un llibre els treballs d'il·lustradors argentins contemporanis. El llibre és Malos pensamientos (Grin and Shein Haus).
La publicació és un disparador de ideas, fantasiosas e irreales, que no es ni ilustración infantil ni comercial, que no busca dar ni moralejas ni mensajes.
Són 65 els artistes, de diferents generacions i estils, el que formen el corpus d'aquesta obra: il·lustrar un mal pensament. Podem trobar il·lustracions de Lala Ladcani, Máximo Tuja, Roberto Cubillas, himnôfeda!, Cristian Turdera, Seniorita Polyester, Matias Vigliano (doma), Ernesto Rodriguez, Dani Dan, Christian Montenegro, Max Cachimba, Viktoryranma, Cherry, Maybe, Agustina Matsuda, Matías Trillo, Claudia del Río, Guillermina Baiguera, Tamara Villoslada, Acampante, Bianki, Miguel Seo, Pablo Bernasconi, Pablo Zerda, Ariel Cortese, Santiago Caruso, Federico Parolo, Celina Hilbert, Ignacio Noé, Silvia Lenardón, Jorge López, Martín Tibabuzo, Elenio Pico, Celeste Albani, Michele Siquot, Martín Legón, Maria Guerrieri, Daniel Roldán, Pablo Zweig, Istvansch, Lucrecia Píttaro, Susana Bolaño, Agustin Croxatto, Juan Allaria, María Delia Lozupone, Pedro Perelman (fase), Federico Merkel, Clarimus, DGPH, Diego Stigliano, Juan Casal, Daniela Luna, Diego de Aduriz, Maricel Nowacki, Viky Vitar, Juliana Iriart, Pablo Picyk, Alfonso Piantini, Lucas Nine, Juan Lima, Gustavo Eandi, Isol, Liniers, Cabrera, Mariano Grassi.

La DiFerencia de la mirada, exposició a Mèxic

L'editorial Fondo de Cultura Econòmica ha realitzat a Mèxic una exposició molt interessant.

Sota el títol La DiFerencia de la mirada (el títol juga amb les inicials de Districte Federal) es van presentar 40 il·lustradors, dels que el jurat va seleccionar 21 il·lustracions (d'il·lustradors ja consagrats i d'altres novells).
Aquesta vegada, en lloc d'il·lustrar llibres, el tema era la Mèxic. Es tractava d'incentivar la creativitat d'aquests artistes (tots ells més o menys vinculats a l'editorial) i que reflexaren artísticament la seua visió sobre la ciutat de Mèxic

La il·lustració Una hojita, de Margarita Sada, va ser la il·lustració escollida per a donar la imatge representativa a la convocatòria. Les tècniques gràfiques més utilitzades són el collage, el mixte, acrílic, aquarel·la, tinta sobre paper i mazonite, llapis sobre paper, digital, pastel i grafit.

Els il·lustradors de l'exposició han segut: Paloa Beck, Ixtchel, Blanca Dorantes, Jonathan Farr, Ricardo Peláez, Luis G. Pombo, Margarita Sada, Richard Zela, Federico Pollak, Tania Juárez, Gilberto Martínez, Gerardo Suzán, Juan Carlos Palomino, Enrique Torralba, Erika Martínez, Sergio Sánchez, Santiago Robles Bonfil, Gabriel Martínez Maeve, Heyliana Flores, Nora Millán i David Silva.
Ens pareix molt interessant i estimulant aquesta iniciativa. Caldria copiar-la al nostre país.

Una pinzellada al món de l'art: il·lustració en educació infantil


Una pinzellada al món de l'art és un magnífic treball realitzat per

Deixem que ells mateix ens ho expliquen:


"Una pinzellada al món de l'art" és una unitat de programació que pretén iniciar a infants de P4 en l'ús de les TIC de forma habitual i com a eina comunicacional que ens ajuda a recollir i tractar informació. Hem pensat que era pertinent encarar-la cap aquest nivell educatiu...

El tema central és el treball de les estacions de l'any, dels seus colors característics mitjançant l'observació d'obres d'art.

Cada estació és representada per un pintor diferent i un estil de pintura també diferent a partir de la qual, l'infant realitzarà tot un seguit d'activitats tant a l'aula d'informàtica com a l'aula ordinària.


Amb la introducció de les obres d'art a l'aula es pretén que l'infant es sumergeixi en el món de les arts plàstiques, que conegui pintors i les seves vides, donant així diferents models plàstics perquè l'infant a l'hora de produir les seves pròpies creacions pugui disposar d'un gran ventall de possibilitats tant a nivell cognitiu com expressiu i comunicatiu.

L'escàner, la càmera digital, el correu electrònic, la recerca d'informació per internet, la impressora i el programari per dibuixar ens permetrà observar i elaborar diferents produccions plàstiques, alhora que ens permetrà ampliar vocabulari, identificar colors i formes bàsiques, reconèixer elements del marc natural i de les estacions de l'any, expressar sentiments i opinions sobre els quadres...


Algunes d'aquestes experiències i situacions amb els diferents perifèrics informàtics faran que mica en mica es vagin incorporant i formant part de l'ús quotidià a l'aula.

Realitzada a manera de wenquest. Ens sap greu no poder ficar qui és l'autor, però no ho hem pogut esbrinar. D'igual manera, felicitem als artistes i autors per aquest treball

dijous, 27 de setembre del 2007

Joan Miró per a jugar amb la il·lustració



Un lloc fantàstic per a jugar amb l'obra de Joan Miró, Universo Miró. Està realitzat pels profes i alumnes del col·legi públic La Canal (Luanco, Astúries). Ho hem trobat a la web De mestra a mestra, un lloc amb molts i bons recursos educatius.
Miró és un pintor que crea molta empatia artística amb els xiquets i xiquetes i que ben bé podem aprofitar per a donar a conèixer l'art des de ben menuts i que, a més, ens serveisca de model per a que ells realitzen les seues obres

Cal prendre bon exemple. Felicitacions als autors.

A la biblioteca de Cocentaina varem tenir un experiència d'animació lectora amb l'obra de Miro i varem crear "les petxillunes". Ja us explicarem més endavant aquesta activitat.

dimarts, 25 de setembre del 2007

Medio elefante, de Gusti




Gusti és l'autor del text i de les il·lustracions de Medio elefante, un àlbum il·lustrat que està editat per Serres. És un història molt graciosa, amb humor, original, diferent... Text i il·lustracions es complementen a la perfecció. Un àlbum il·lustrat magnífic.

Medio elefante ens conta la història d'un elefant un poc despistat. Una nit el món es parteix per la meitat. L'elefant, que estava dormint, no se n'adona i... Quin espant més gran! Ha perdut una meitat! Des d'aquest moment el pobre elefant emprén l'aventura de trobar la seua meitat perduda, fins que la troba i... sorpresa! Un llibre d'aquests que no van adreçats a una edat determinada, doncs el punt reflexiu que porta la història i el seu disseny gràfic i il·lustratiu ens porta a diferents lectures.

Gusti assaja al llibre una tècnica d'il·lustració original, amb fotografies digitals de diferents objectes aconssegueix crear un imaginaria amb una estètica innovadora. Mi idea -ens diu l'autor- es mostrar a los niños que con esos objetos que solemos desechar como basura, también se puede hacer arte y que la creatividad siempre nos ayuda a vivir mejor. El resultat és esplèndid! Aquest és el seu primer àlbum il·lustrat. Després, dins de la mateixa col·lecció, ha editat La mosca (molt, molt bò).

Doneu-li una ullada al seu bloc i se'n fareu una idea de tota la seua obra. Però el millor de tot és ficar els seus llibres a les mans dels xiquets i xiquetes i gaudir amb ells de la seua lectura.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...