divendres, 18 d’abril del 2008

Pinzel de zorro, un magnífic llibre il·lustrat


De vegades, remenant per les prestatgeries de les llibreries, tenim la sorpresa de trobar-se llibres com aquest: Pinzel de zorro. Els autors del llibre són Sergio Sierra i Meritxell Rivas Puigmal. Una magnífica història, molt ben il·lustrada i maquetada. El llibre està sent tot un èxit, doncs ja van per la segona edició. A més, ara també podem llegir el llibre en català, traduït per Roger batalla.
Todo comenzó con la muerte de un zorro... Luego llegó aquella misteriosa mujer que pedía que le devolvieran la piel de su hijo. Después vino el regalo de un pincel y un frasco de tinta que harían realidad tres dibujos que cambiarían la vida de la pequeña Shiori para siempre.

Ediciones Ondina -una editorial que surt a la par que el llibre- és l'encarregada de la seua publicació. Preneu nota per a regalar-se'l el proper dia 23 d'abril.

La experiencia de leer libros ilustrados, article de Fletcher y Sabo

De vegades no se n'adonem de la importància de ficar a les mans dels més menuts llibres il·lustrats. Us recomanem llegir l'article de Kathryn L. Fletcher y Jason Sabo, La experiencia de leer libros ilustrados y los comportamientos de niños pequeños con fotografías y libros.

Estem ben segures que després de la seua lectura tindreu les coses més clares i anireu corrents a regalar, emportar-se en préstec -de les biblioteques públiques i escolars- i llegir llibres il·lustrats als xiquets i xiquetes.

El plaer de gaudir de les il·lustracions tots junts, adults i menuts, no té preu.

La il·lustració és de Carole Edet.

Bibliografia selectiva i actualitzada de còmics

Des del Servei de Cooperació Bibliotecària de la Generalitat de Catalunya hem rebut una molt completa, actualitzada i ben seleccionada Guia de Còmics.



Podeu consultar-la punxant ací.



Podem trobar:



Teoria i història dels còmics
Còmics
Còmic nord-americà i anglès
Còmic europeu
Còmic francès i belga
Còmic espanyol i sudamericà
Còmic japonès
Còmics infantils
Recursos electrònics
Índex d’autors Índex de títols

dijous, 17 d’abril del 2008

La segunda estrella a la derecha, cutrmetratge poètic de Pablo Bullejos

De vegades a Youtube tenim la sort de trobar pel·lícules com aquesta de la que us volem xerrar hui: La segunda estrella a la derecha. Un fantàstic i poètic curtmetratge de Pablo Bullejos que ens ajuda a comprendre, als adults, com els llibres infantils són la clau de la imaginació. Ambientada en una biblioteca pública (ens agradaria saber quina biblioteca és) trobem dos personatges centrals que estan units per la mateixa clau: la lectura.
Una animació lectora que podem aprofitar tan sols veient la pel·lícula, doncs surten personatges del món fantàstic de la literatura infantil que tothom coneixem i que pot donar pas a llegir aquests llibres o altres dels mateixos autors.
Però el més interessant, per a mi, és el missatge poètic clar que transmet la seua visualització: adults i xiquets podem veure el mateix món amb la clau de la imaginació que es troba amagada als llibres. Malauradament, aquests dies que estic a la biblioteca realitzant diverses animacions lectores per als menuts, comprove que de vegades són els adults els que amaguen la clau, els que rebutgen l'imaginari dels xiquets, els que troben que llegir és tan sols cosa de "delletrejar", els que pensen que acudir a una biblioteca amb els fills és perdre el temps, els que no saben -o no volen- compartir una estoneta del seu temps amb els menuts, el que veuen la lectura com una obligació que imposa el col·le i no com un plaer per a compartir, els que troben que "això de la imaginació són xorrades", els que es preocupen perquè el seu fill o filla llig "massa", els que no regalen mai un llibre però omplin la casa de joguines per a que els menuts juguen sols, els que....
Tambè estan els altres pares, o avis, o cuidadors que amb un bon pessic d'il·lusió i una mica de fantasia li ajuden a trobar la clau que obri les portes de l'imaginari personal. De tot hi ha, però em preocupa que cada vegada són més els pares que omplin els temps d'oci dels seus fills i filles d'activitats extraescolars i són incapaços de gaudir, al menys, d'una lectura compartida amb ells.
Doneu-li una ullada a la pel·lícula i espere que gaudiu d'ella.




Bloc, revista internacional de arte y literatura infantil


Fins ara encara no ens haviem fet ressó de l'aparición dins de les publicacions periòdiques de la revista BLOC. Una revista amn contingut interessant i, a més a més, una maquetació, il·lustració, tipografia... molt acurada.


Aquest mes d'abril ha sortit el número 1, però prèviament hi va sortir el número 0 per tal de donar a conèixer la revista y el seu contingut. Podem descarregar-se, en format pdf., els seus articles i així fer-se una idea dels seus objectius. Aquest número 0 té articles de record i entrevistes sobre l'obra de Marina Colasanti, Pablo Auladell, Michel Tournier, Manuel Estrada, Asun Balzola i Jutta Bauer (que acaba d'editar un llibre a l'editorial "Los cuatro azules", com hem comentat en altre post).

Las personas que componemos este consejo de redacción procedemos de distintos ámbitos -escritores, bibliotecarios, editores, ilustradores, críticos...-, pero todos participamos del interés y el gusto por el texto y la ilustración, especialmente en ese género conocido como álbum ilustrado, uno de los territorios más dinámicos de experimentación estética en los últimos años.
Pretendemos con Bloc propiciar un espacio de análisis y reflexión en torno a la imagen y la palabra, proyectando una mirada especial a la construcción de mundos imaginarios en los que el texto y la ilustración aparecen de la mano.A sus páginas se asomarán profesionales interesados en el género y en sus aspectos complementarios, ya sean éstos el diseño, la traducción, la fotografía o la literatura infantil o canónica.Por ello, en sus páginas estarán presentes creadores bien distintos, que nos ofrecerán sus reflexiones sobre cualquier suceso literario o gráfico, y se presentarán obras que, a nuestro juicio, ofrezcan componentes de calidad, cuando no de excelencia. Aspiramos a que Bloc se convierta en ese espacio de referencia en el que cualquier profesional pueda encontrar visiones, comentarios y análisis a la altura de sus inquietudes y preocupaciones.

Us la recomanem, doncs realitza un tractament especial al món de la il·lustració en els llibres infantils 8fins ara hi havia un buït en aquesta matèria). Penso que caldria estar a totes les biblioteques, inclussive les escolars. la seua periodicitat és semestral.

dimarts, 15 d’abril del 2008

Los cuatro azules, una nova editorial de llibres infantils il·lustrats




Ha nascut una nova editorial, a Madrid: Los cuatro azules. L'editorial busca un espai entre els llibres il·lustrats que no tenen edat. Els seus protagonistes, els editors provenen del món del llibre, però vist des de diferents angles: Fernando Valverde, llibreter de l'emblemàtica "Jarcha", Martha López, editora i Raquel López, bona amiga des de fa molts anys (totes dues varem començar a la vegada a endinsar-se en aquest màgic món dels llibres infantils) i des de sempre vinculada al món de la literatura infantil.

Per a inaugurar la seua llavor han triat tres obres impactants, originals i molt bones:



-El sueño de Pablo, d'Antonio Ventura i magníficament il·lustrat per Pablo Auladell.

Segons diuen els tres editors pensen combinar l'edició d'obres d'autors espanyols amb la recuperació de títols d'autors estrangers que tenen, hui per hui, poca representació en Espanya.

Els desitgem moltes i bones publicacions i un alt índex de lectors.

Tom y el pájaro, de Patrick Lenz

Estem vivint en un món on la imatge cada vegada té més pes i, paradoxa de les coses, la historieta té moltes dificultats per obrir-se camí entre la geganta oferta de la literatura infantil. De vegades alguns d'aquests llibre passen desapercebuts i no cauen en mans dels lectors que veritablement poden gaudir d'ells.

No volem que passe això en el llibre que acaba de publicar l'editorial El Zorro Rojo: Tom y el pájaro, de Patrick Lenz. Una llibre adreçat als més menuts que encara no saben llegir, però que si saben interpretar perfectament les images, la seqüència de la història gràfica.

És una encantadora història sobre l'amistat i el respecte a la llibertat de l'altre. Un llibre molt recomanable d'una editorial amb un fons bibliogràfic ben seleccionat, acurat i amb una idea clara del tipus de llibres que necessiten els xiquets.

Un bon llibre per a compartir grans i menuts.

El còmic: un projecte didàctic per a l'aula

Feia temps que no escriviem al blog i , des d'aleshores, hi han passat moltes coses, han aparegut moltes novetats, hem conegut molts llocs interessants.


Un d'aquests lloc és Vinyetes, un projecta molt interessant i didàctic per a trballar el còmic. Doneu-li una ullada i ho comprovareu. Té diferents apartats: Vinyetes, Fumets, Text, Imatge, Recursos, Ús del color i Vincles.


Un còmic és una estructura narrativa fàcil de llegir i d'interpretar, però difícil de crear.
En un còmic, l'autor hi descriu els fets i els personatges que formen el seu relat a través d'una seqüència de dibuixos, però també amb l'ajuda d'uns textos que situen l'acció o que reprodueixen els diàlegs dels personatges. Aquests textos són, a vegades, un complement per poder arribar a fer una bona lectura de la imatge o per donar informació complementària.

Per tal de construir la narració, molts autors de còmic fan servir una sèrie de tècniques i de recursos gràfics que permeten que, sobretot a partir de la visió de les imatges, el lector comprengui l'argument i la idea que li expliquen. Moltes vegades aquests recursos fan la seva funció narrativa sense que ho notem.


No ens queda clar qui és l'autor/a però des d'ací el felicitem, doncs és un projecte molt bó.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...