dissabte, 30 de maig del 2009

divendres, 29 de maig del 2009

Guies de còmics per estar actualitzats: De còmics i Brújula para Tebeos



Estem de sort amb les últimes publicacions sobre còmics. Les biblioteques s'han ficat les piles i, com sempre, ens ajuden a orientar-se per aquest món tan particular dels llibres. Hui us volem comentar dos guies que sobre el còmic s'han editat, una en suport paper i l'altra en suport digital, però ambdòs són igual d'interessants, tant per als bibliotecaris com per a pares, educadors, joves, il·lustradors...

De còmics és una guia de bibliografia selectiva, actualitzada, que edita la Subdirecció General de Biblioteques; Servei del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. Podem descarregar-se-la punxant ací.

És una tria de 78 títols, que es pot completar amb la informació bibliogràfica que trobareu al SIS,
-Servei d’Informació Selectiva-. A l’espai del SIS hi trobareu també actualitzades les edicions de les obres bàsiques recomanades anteriorment, així com una oferta molt més àmplia de novetats del sector de la historieta.

L'altra, Brújula para Tebeos, és un guia molt interessant que acaba d'editar, en suport paper, la Biblioteca Regional de Murcia, que té una important secció de comicteca, sota la responsabilitat de Vicente Funes.

És una magnífica guia de còmics, per a menuts i adults, per tal de no perdre's en el grapat de publicacions que hi ha al mercat editorial. Trobem ressenyes dels còmics, tres còmics originals de Julia Cejas, José David Morales y Ascensión López -joves il·lustradors de Murcia-. Còmics d'ací i d'arreu del món, unes orientacions fonamentals per a endinsar-se en aquest món visual. Inclou, al final, la classificació que segueix la biblioteca per a ordenar els seus còmics, orientacions en aquest cas molt recomanables per als bibliotecaris.

Brújula para tebeos es reparteix gratuïtament a la Fira del Còmic de Barcelona, però, si esteu interessats, també la podeu sol·licitar per e-mail (comicteca@listas.carm.es ) o per telefon (968366593) adreçant-se a Vicente Funes -s'enviaran mentre hi hagin existències-. Nosaltres ho hem fet i ens l'han enviada molt amablement. Gràcies, Vicente. Una tasca molt ben feta que cal difondre aprofitant internet.


Dos guies que no es podeu perdre!

FICOMIC 2009 a Barcelona


Hui comença el 27 Saló del Còmic de Barcelona. Un any més tenim el plaer de poder assistir a aquesta cita al voltant del món del còmic. Si entreu a la seua web podreu assabentar-se dels participants, xerrades, exposicions, artistes que hi assisteixen, editorials...
Tot un món de imatges i paraules per descobrir i gaudir. Aprofitem el cap de setmana per a donar-se una passetjada per aquesta fira del còmic, grans i menuts.

dijous, 28 de maig del 2009

Les il·lustracions d'Irisz Agocs: imaginari en aquarel·la






El llenguatge de les imatges és universal. Ens poden o no agradar, tot en funció de la nostra educació estètica, la nostra cultura, el nostre bagatge artístic, els gustos personals, però per damunt de tot açò podem contemplar i gaudir d'una il·lustració japonesa, peruana o alemanya.

Hui us volem recomanar les il·lustracions d'Irisz Agocs, una il·lustradora hongaresa amb molta personalitat i sensibilitat en les seues creacions. Ens agraden les seues aquarel·les i els traços fins que permeten donar-li moviment i acció als personatges. Ratolins juganers, gats espatarrats, gossos quasi humans i persones a les que podem veure dins la seua quotidianeitat. Antropomorfisme dels animals que pul·lulen pel seu blog i una gran ingenuïtat i expressivitat en tots els humans, siguen xiquets, joves o gent gran.

Irisz és autodidacta. Meravellosa. Té publicats quatre llibres, cap d'ells traduïts a les nostres llengües: Méhkirálynő. Papírszínház (Csimota, 2008), Cipelő Cicák a Hátizsákban (Pozsonyi Pagony, 2008), Cipelő Cicák a Városban (Pozsonyi Pagony 2008) i Jancsi és Juliska (Pozsonyi Pagony 2007 ). No estaria gens mal que qualsevol de les bones editorials que tenim ací publicara les seues narracions il·lustratives.
Mentre, podeu gaudir de les il·lustracions a través del seu blog, Artista blog, i en el Flick. Fiquem algunes de les seues il·lustracions per a que feu un tastet:












dimecres, 27 de maig del 2009

Libros pop-up: un blog per a descobrir-los i una selecció de llibres pop up per a prelectors


De llibres hi ha de molts tipus i un d'ells, els llibres pop-up, són dels que estèticament més agraden a grans i menuts. Són llibres especials on la il·lustració sembla fer-se realitat.

Hui us volem recomanar donar-se un tomb pel blog que edita Héctor Ugalde: Libros pop-up. No sols és un lloc especialitzat en aquest tipus de llibres, és que a més podem aprendre com realitzar-ne nosaltres, o fer targetes seguint el sistema de pop-up.

Trobaren en aquest raconet web: llibres, artistes, llibreries on trobar els llibres que es recomanen, exposicions, catàlegs, tipologies diferents de llibres pop-up, curtmetratges, diferents mecanismes per a que el paper cobre vida... Un lloc molt interessant i recomanable per als amants d'aquests tipus de llibres i de les bones il·lustracions. Tota una arquitectura en paper de la que podem gaudir i també crear.

Des de ben menudets i abans de saber ja llegir, podem gaudir i jugar amb aquest llibres (cal dir que no tots els llibres pop-up són per a gent menuda, ben al contrari. Els criteris a l'hora de seleccionar llibres infantils i juvenils s'apliquen també a aquest llibres tan lúdics).

Aprofitem per a recomanar per als prelectors uns quants llibres pop-up, tots magnífics :

-Una tranquila charca, de l'editorial Edelvives
-El jardín de Lupe, de l'editorial SM
-La casa del señor Coc, de l'editorial Edelvives
-El pollo Pepe, de l'editorial SM
-Sorpresas de colores, de l'editorial Combel
-Del uno al diez, de l'editorial Combel
-La casa de Maisy, de l'editorial Serres
-La pequeña oruga glotona, de l'editorial Kókinos (ara també està en versió pop-up)
-ABC. Mi primer abecedario animado, de l'editorial SM
-El punto rojo, de l'editorial Combel
-El 2 azul, de l'editorial Combel
-600 puntos negros, de l'editorial Combel

dimarts, 26 de maig del 2009

Piriñaca, un blog amb molts volants i llunars... typical spanish i olé

De vegades la il·lustració invaeix el carrer. Com? Doncs en els vestits, les samarretes, les borses, les joies... Hui us invitem a gaudir d'unes magnífiques i originals il·lustracions plenes de flamenques, amb volants i llunars, amb aire de Sevilla, que ben cert s'hauran passetjat per la seua Fira d'Abril. Estem parlant de les "piriñacas". Què són? Unes flamenques amb un seny molt particular que li dona Carmen Encinas.

Al seu blog, Piriñaca, podem veure com l'aire flamenc, els volants, el sabor de festa, les flors al cabell, el ball... tot està perfectament reflexat en les seues il·lustracions. Imatges que a més han donat el bot als propis vestits de faralaes. Amb elegància, estil, altivez, mirada profunda i llargues pestanyes, amb sabor i olor de festa, passetgen pel seu blog les il·lustracions de dones vestides de fil de a vint per a gaudir de lo millor de la festa. Flamenques plenes de color. Fantàstiques i olé!

Felicitem a Carmen Encinas pel seu bon treball creatiu (que a més podem comprar ficant-se en contacte amb l'autora: carmenencinaslalala@yahoo.es).

dilluns, 25 de maig del 2009

Caputxeta Roja il·lustrada / Caperucita Roja ilustrada / Little Red Riding Hood illustrated / Le Petit Chaperon Rouge illustré (2)

I més caputxetes vermelles il·lustrades per a la col·lecció que estem fent.

Caputxeta Roja / Caperucita Roja / Cappuccetto rosso / Little Red Riding Hood / Le Petit Chaperon Roug / Chapeuzinho Vermelho / Rotkäppchen






Stefano Morri

diumenge, 24 de maig del 2009

Kunio Kato, il·lustrador japonès amb molta imaginació

Kunio Kato -o Katou- és un dels millors il·lustradors japonesos actuals. Japó té molts i bons il·lustradors, no sols de manga. Kunio Kato està ara dedicat a fer xicotestes il·lustracions de poemes, però podem gaudir d'aquests curtmetratges seus on podem adonar-se'n de tota la creativitat, imaginació, bona tècnica i un estil ben propi que té.

Són vídeos d'aquests que ens encanten als majors i als menuts, així que podem compartir la seua visualització, gaudir junt i xerrar d'allò que hem vist -educar amb les imatges i les noves tecnologies-. Un cant a la imaginació. Mireu-los i ho comprovareu.

La Maison en Petits Cubes /House of Blocks / La casa en pequeños cubos / La casa en petits cubs, 2008 -guardonat amb l'Oscar 2009 com a millor pel·lícula d'animació-.






La Maison en Petites Cubes from dorsumi on Vimeo.


The Apple Incident/ L'incident de la pomme / El incidente de la manzana / L'incident de la poma




The Monk and The Fish /Le Moine et Le Poisson / El monje y el pez / El frare i el peix






The Diary of Tortov Roddle - 07. A Red Fruit / L'agenda de Tortov Roddle -Fruits rouges- /El diario de Tortov Roddle -Frutas rojas- / El diari de Tortov Roddle -Fruites roges-, 2004




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...