divendres, 19 de març del 2010

Les Falles de València i els seus cartells


Cartell de les Falles de València, 2010. Rafael Vilches Saéz

La cartellística és tot un gènere dins del món gràfic, té un lleguatge propi que li dona unes característiques especials. Grans artistes han dedicat, des del segle XIX, part de la seua obra gràfica a la cartellística.

Com totes les arts plàstiques, la cartellística segueix la moda que s'imposa d'acord al pas del temps, a més de la pròpia personalitat de l'artista que ho realitza. Podem veure l'evolució de les diferents tendències dels cartells tan sols donant-li una ullada als cartells anunciadors de les Falles de València: els colors, la imatge, les formes, la tipografia... van canviant al llarg dels anys. Us fiquem una mostra representativa del que estem dient:

Cartell de les Falles de València, 1999. Vicent Vidal Miñana

Cartell de les Falles de València, 1995. Marisa Llongo Calabuig

Cartell de les Falles de València, 1990. Manuel Barberá

Cartell de les Falles de València, 1980. Miguel Tomás Pérez

Cartell de les Falles de València, 1975. Armando Serra Cortés

Aprofitem per a desitjar a tots els pobles valencians que celebren falles... molt bones festes!

dijous, 18 de març del 2010

La Vella Quaresma en il·lustracions
La Vella Quaresma, de Carme Sala

Ja sabeu que la Quaresma começa l’endemà del Dimecres de Cendra i s’allarga fins al Diumenge de Rams. Set setmanes de durada, amb dejunis i abstinències per a preparar-se per a la Pasqua. Gràficament es sol representar per una vella que té set cames, amb mocador al cap i que porta en una mà un bacallà i a l’altra un cistell ple de verdures.

Era costum, abans, en les cases on hi havia xiquets, penjar una Vella Quaresma feta de paper de diari i tallar-li una cama cada setmana fins arribar a la Pasqua. Ara, per tal d'anar recuperant i difonent les nostres tradicions, es sol celebrar en les escoles. Així, us invitem a gaudir d'algunes d'aquestes imatges de la Vella Quaresma:

Vella Quaresma, d'Eudald Casals


Vella Quaresma, de Roser Chillón

Un paraigües contra la ignorància: el llibre / Un paraguas contra la ignorancia: el libro


La il·lustració és d'André Letria

De vegades plouen tonteries, bajanades, estupideses... necessitem un paraigües per a no remullar-se en aquesta pluja que provoca la ignorància: els llibres, un paraigües contra la ignorància (sembla una poesia visual).

dimecres, 17 de març del 2010

Bobi and Bobi, il·lustradora francesa

 

 
Hi ha determinats artistes que tenen molta versabilitat gràfica, ductilitat en el dibuix, la tècnica i el color. Això és el que passa amb Bobi+Bobi, una il·lustradora francesa que embolica totes les il·lustracions amb un aire interessant, suggerint darrera de cada mirada tota una història, alegre o triste, però amb un cert secret personal. Ens agradaria poder gaudir de les seues il·lustracions amb traduccions dels seues llibres als nostres idiomes. Que prenguen bona nota els editors. 
 
  

dimarts, 16 de març del 2010

Il·lustracions de la lluna / Ilustraciones de la luna / Illustrations of the moonPoèticament la lluna és un tema que sembla molt important per als poetes, però plàsticament, quan busquem il·lustracions sobre la lluna, no succeïx el mateix. És curiós. Hi ha, però no moltes i la majoria no tenen molta qualitat, al contrari de les fotografies sobre la lluna.

Ressalta, per la seua originalitat, tendresa i tècnica la lluna que ha il·lustrat Sam Hyuen Kim. Una lluna que sembla abraçar les muntanyes, bressolar als animalets nocturns, acompanyar-los en la seua solitud,... una lluna que enlluerna la màgia de la nit en tot un poble. Una lluna rodona, plena, molt bonica.


dilluns, 15 de març del 2010

Exposició d'il·lustracions de Mundo Blankita i Mar Villar


Estem d'enhorabona, s'apropa la primavera i sembla que les il·lustracions broten, com un esclat floral, una manera estupenda de donar la benvinguda a la primavera. Us invitem a gaudir de les il·lustracions de Mundo Blankita i de Mar Villar, que es va inaugurar el passat 12 de març i que podem visitar fins el 12 d'abril, en Cücumber (carrer Doctor Castelo, 12 de Madrid). No s'ho perdeu!

Herois esperant a... : proposta d'activitat a l'aula o a casa

La il·lustració és de Peter de Seve

I per a esta setmana us proposem una nova pregunta per a vosaltres, els adults, i per als xiquets: A qui estan esperant tots els personatges d'aquesta il·lustració? Quants hi ha? Són tots herois? Els coneixeu? Sabeu el seu nom? Si no és així, serieu capaços d'inventar-se'l?

Podríeu inventar-se una xicoteta narració sobre la il·lustració? Si ho feu ens encantaria que ens l'enviareu (bibliodolores@gmail.com ).

diumenge, 14 de març del 2010

El llibre i la lectura: il·lustracions d'Ignasi Blanch / Los libros y la lectura: ilustraciones de Ignasi Blanch


Es donen determinades circumstàncies que produeixen una determinada obra gràfica. Al blog anem penjant, per què ens interessa, il·lustracions sobre la lectura, però hui us volem presentar diferents imatges sobre la lectura d'un mateix il·lustrador: Ignasi Blanch.

Ignasi és un il·lustrador català que ens agrada especialment i del que ja hem ficat altres il·lustracions al blog. Hui hem fet una selecció, d'entre les seues imatges, basant-se en un únic tema: la lectura. Grans i menuts, a soles o en companyia, però tots llegint.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...