dijous, 22 de maig del 2008

Orejas de mariposa: llibre infantil sobre l'autoestima i la imaginacióVolem recomanar-vos un llibre on els pes narratiu recau, fonamentalment, en la il·lustració. El seu títol és Orejas de mariposa, editat per Kalandraka. El responsable del text és Luisa Aguilar i l'il·lustrador André Neves.

Les burles entre els xiquets, menuts i grans, és un fet tan habitual que passa a ser un mal menor. Per què? La falta de respete entre companys, el rebuig a la diferència -"té el cap gran, porta sabatilles sense marca, és una empollona, porta mocador al cap, el seu color de pell és fosc, i un llarg etcétera"-, la marginació... porta a la violència i estem farts de veure actes vandàlics entre companys. L'autoestima de les víctimes resta "xafigà" -com diem els valencians-.

Què fer? Cadascú aportar el nostre granet de sorra. La tolerància passa pel tamís de l'educació, des de menuts, i tota la societat estem implicada i som responsables en certa mesura -la família, l'escola, l'Administració, els mitjans de comunicació...-.

I aquest llibre tracta d'una forma original, imaginativa i poètica aquest tema. Mara té les orelles grans. I què? Són orelles de papallona. Mara és diferent, amb personalitat, molta imaginació i una gran autoestima. Són els companys es que resten aclaparats davant de Mara. I es que la xiqueta no sols "passa" dels comentaris burletes, és diferent i això li agrada perquè és com ella és. És Mara. Un llibre que transmet optimisme i vitalitat.


"¡Mara siempre lee libros usados!"
"¡No!", Mil manos los han acariciado.


Hi ha pocs llibres infantils que tracten aquest tema i menys encara adreçats a xiquets menuts. Pensem que el llibre deuria estar en totes les biblioteques escolars i públiques. Orelles de Bolboreta està en gallec i castellà i desitgem que, com en altres llibres, prompte l'editorial el publique també en català.

Les il·lustracions són les que més pes i impacte donen a la narració. André Neves (Brasil, 1973) és un escriptor, dissenyador i il·lustrador brasiler. Les seues il·lustracions, mesclant diferents tècniques, són ben originals, amb personalitat -com la pròpia Mara.dimarts, 20 de maig del 2008

I doncs? Llibre il·lustrat per a primers lectors

Hi ha una gran i bona selecció de llibres infantils que tracten el tema -o el problema per als pares-, de l'hora d'anar-se'n a dormir. En aquest cas, al llibre I doncs? (¿Entonces?, en castellà) , es tracta el tema des d'un punt de vista ben diferent i original: són els peluixos els que van arriban al dormitori, poc a poc al llarg de les pàgines del llibre, i esperen al xiquet per anar-se'n a dormir. La primera de totes, que dona pas ja en la tapa, es una nina que s'entreté llegint un llibre (bona imatge i model ja en la portada).
L'autora del llibre és Kitty Crowther i està publicat (en castellà i català) per l'editorial Corimbo.

La primera vegada que es llig hi ha com un xicotet misteri, doncs no se sap que busquen ni a qui esperen aquests ninots. Un joc il·lustratiu on el pes de la narració es diposita sobretot en la il·lustració, realitzada a llapis de colors. Les imatges i la seua disposició a la pàgina fan d'ell un llibre modèlic i estèticament original adreçat als pre-lectors.
Podem llegir el llibre a internet, doncs l'editorial l'ha penjat.

Gran recull de mentides il·lustrades, d'Aitana CarrascoAitana Carrasco Inglés, una gran il·lustradora valenciana, ha editat en Tàndem, fa poc, un encisador llibre: Gran recull de mentides il·lustrades.

Un llibre ben original i curiós, un album il·lustrat per a totes les edats. Ja a al principi el llibre fica un "avís":

La gent gran, a més de ser alta i forta i peluda, és mentidera. S'han fet estudis per a esbrinar per què és tan mentidera, la gent gran. Uns asseguren que diuen mentides als xiquets i les xiquetes per tal d'educar-los millor, i uns altres que ho fan per tal de no haver d'educar-los millor...però, sabeu la veritat La veritat és que la gent gran diu mentides als infants perquè no ho poden evitar i, a més a més, els agrada moltíssim.
Per això és tan important que llegiu aquest llibre amb molta atenció. Hi trobareu moltes de les mentides que ells, els majors, us diuen i que mai no heu de creure.


I a continuació, molt il·lustrativament, fa repàs d'aquestes mentides -autèntiques i veritables mentides de les que dono fe i que ens transmeten d'una generació a altra-. Fantàstic! I tot amb un humor increïble! El llibre també està en castellà en la mateixa editorial, dins la seua colecció Àlbums il·lustrats.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...