divendres, 26 d’abril del 2013

Muerte en la literatura infantil / La muerte en la literatura infantil / Death in children's literature


La mort no és un tema que sol aparèixer en la literatura infantil. Però sabem que en la LIJ es pot i es deu tractar tot tipus de tema que, en funció de l'edat a la que va adreçat el llibre, portarà un tractament diferent. La mort existeix, forma part del nostre cicle vital i els xiquets, prompte o tard, entren en contacte amb ella. No per amagar un tema o fer-lo tabú deixa de existir.

Però moltes vegades som els adults que, no sabent com encarar esta temàtica, procurem obviar-ho. La literatura infantil ens pot ajudar molt a tractar el tema amb els xiquets i xiquetes. És la desconeixença d'aquests llibres el que fa que els rebutgem. 

Com que diversos pares i mestres ens han sol·licitats moltes vegades informació sobre aquests llibres -per un  o altre motiu-, hem pensat anar agrupant tota la bibliografia de literatura infantil sobre la mort o la desaparició d'una persona estimada, en un taulell de Pinterest: Muerte en la literatura Infantil / Mort en la Literatura Infantil.


Tots els llibres que hi estan inclosos tracten el tema d'una forma sensible -que no amb "sensibleria"- original, amb gran empatia amb la mentalitat infantil, amb unes excel·lents il·lustracions. Hi ha molta poesia il·lustrada en ells. Són llibres interessants per llegir a l'aula i comentar. Trobem dolor, però també trobem ganes de viure, molta esperança, estima pels records que sempre aniuaran en un lloc especial del nostre cor. En ells poden trobar els menuts que han perdut un ser estimat l'espill del seu sentiment, podran reconèixer en el dolor dels protagonistes el seu propi dolor.

Avis, pares, fills, xiquets... son diferents els personatges que moren. Sota cada portada del llibre apareixen les dades bibliogràfiques -escriptor / il·lustrador, títol, editorial-, per tal que fàcilment els trobeu a les biblioteques o les llibreries. També l'edat que més o menys està recomanat l'obra i quin dels protagonistes és el difunt.

Esperem que us siga útil. Poc a poc, conforme anem coneixent i llegint més llibres sobre la mort en la LIJ, anirem pujant-ne i ampliant el taulell. Si vosaltres en coneixeu i no estan ací us agrairia que en deixareu les dades dels llibres en l'apartat dels comentaris.


dijous, 25 d’abril del 2013

dimecres, 24 d’abril del 2013

Les Il·lustracions de Séverine Duchesne


El món infantil de Séverine Duchesne és veritablement encantador: xiquets i animals tenen tots molta simpatia, molta proximitat a la mirada dels xiquets i xiquetes. Xulos!
dimarts, 23 d’abril del 2013

Deixem ja que repose el drac, suaument, junt a la princesa lectora


Anem acabant este intens Dia del Llibre amb una preciosa il·lustració,
que Kim Amate ens ha regalat (moltíssimes gràcies, Kim):
el drac, ara dòcil, 
es posa suaument en la mà de la lectora -princesa?-
Sols ens resta... deixar-los descansar. 

Festa del llibre, Dia del Llibre! / Fiesta del libro, Día del Libro! / Book festival, Day of the Book!


Hui és dia de festejar la lectura regalant o autorregalant-se llibres, molts llibres. Les llibreries sempre tenen la porta oberta esperant-vos per a que trieu els vostres llibres, però també se'ls trobarem per les places i carrers, passejant a la vora nostra. Comprem llibres, regalem llibres, fomentem la lectura!

Feu una bona tria! Us desitgem una interessant i agradable lectura. Mentrestant gaudim d'aquestes il·lustracions de Pierpaolo Rovero, un autèntic homenatge als llibres. 

Punt de llibre: regal d'Iraida Llucià per al Dia del Llibre i Dia de Sant Jordi


Ens han regalat aquest punt de llibre o marca-pàgines, 
especial per marcar la lectura en els llibres
que hui comprarem i regalarem.
És tan bonic que volem compartir-ho amb tots els lectors del blog.
Poden imprimir-se'l i retallar-ho.
Un regal especial de la nostra amiga i gran il·lustradora Iraida Llucià Bagüés.
Besadetes i moltíssimes gràcies, Iraida :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...