dissabte, 21 de gener del 2012

La ciutat / La ciudad / The city


Les ciutats són com un cos.
Tenen vida pròpia,
una vida que compartim.
(il·lustració de Martin Jarrie)

Sonja Wimmer: il·lustracions, llibres il·lustrats i exposició / Sonja Wimmer: ilustraciones, libros ilustrados y exposición


Sonja Wimmer és una excel·lent il·lustradora (alemanya, però afincada a Catalunya) que té diversos i molt bonics llibres il·lustrats infantils: 

- La coleccionista de palabras, editat per Cuento de Luz 

- ¿Puede pasarle a cualquiera?/ Això li pot passar a qualsevol?, amb text de Mar Pavón, editat per Cuento de Luz 

- Cuento de noche / Conte de nit, amb text de Roberto Aliaga, editat per Cuento de Luz

- Historia de una cucaracha / Història d'una panerola, amb text de Carmen Gil, editat per Cuento de Luz 

Ara tenim l'oportunitat de veure una exposició, amb il·lustracions originals, a la sala d'exposicions de La vaca a la lluna (Carrer Riera Miró, 21. Reus. Tarragona) del 13 de gener al 2 de febrer. No se la perdeu!divendres, 20 de gener del 2012

Metàfores il·lustrades sobre el llibre / Metáforas ilustradas sobre el libro / Illustrated on the book metaphors


El libre en si mateix ens pot servir de metàfora il·lustrativa, com be ens demostren les il·lustracions d'André Letria.
Raons per les que l'art és bo per als xiquets / Razones por las que el arte es bueno para los niños / Art is good: Norbertha TorresSón moltes i variades les raons per les que és important introduir i fomentar l'art entre les xiquetes i xiquets. Els àlbums il·lustrats i els llibres il·lustrats són fantàstics per aconseguir-ho. Gràcies a la informació proporcionada per Talleres Carapinta hem pogut conèixer l'article de Norbertha Torres, Art is Good (museu  MOCHA:The Museum of Children's Art, Oaklan, EEUU) en les que ens planteja 20 raons concretes per les que l'art és bo per als xiquets.

1. El arte estimula ambos lados del cerebro.

2. El 33% de los niños son aprendices visuales.

3. Hay estudios que demuestran que los niños que hacen arte leen mejor y sacan mejores notas en matemáticas y ciencias.

4. Los niños aprenden usando sus sentidos y el arte es ideal en este proceso.

5. Los niños necesitan un lugar en la escuela para expresarse.

6. El arte promueve la autoestima.

7. El arte estimula a los niños a prestar más atención al espacio físico que los rodea.

8. El arte desarrolla la coordinación entre los ojos y las manos.

9. El arte estimula el desarrollo perceptivo.

10. El arte enseña a pensar dejando finales abiertos. Representa una cultura de preguntas más que una cultura de respuestas.

11. El arte enseña que puede haber más de una solución para un problema.

12. El arte enseña a los niños a pensar creativamente para resolver problemas.

13. Los niños pueden compartir y reflexionar acerca de sus trabajos de arte y aprender algo de sí mismos y el mundo en el que viven.

14. Cuando el arte está integrado a otras materias del programa escolar los niños se comprometen más en el proceso de aprendizaje.

15. En el proceso de hacer arte el niño está expuesto a diferentes posibilidades, al descubrimiento, y a la libertad, de esta manera se evita caer en el control y predictibililidad de la educación convencional encontrada en los Estados Unidos de hoy en día.

16. El arte nutre el alma humana. Se siente bien haciéndolo.

17. El arte trae los recursos culturales de la comunidad dentro de la clase.

18. El arte involucra a padres y tutores en la escuela invitándolos a participar como voluntarios en diversas actividades.

19. El arte proporciona un medio, un piso en común, para atravesar estereotipos raciales, barreras y prejuicios.

20. El arte es valioso por sí mismo.

dijous, 19 de gener del 2012

Contra la violència: pau / Contra la violencia: paz / Against violence: peace


Aturem la guerra, construïm la pau i la convivència junts.
Passem de la utopia i donem pas a la realitat.
(il·lustració d'Alexander Jansson)

Seísmos. Cuentos de seis palabras: llibre il·lustrat per a joves i adults


Cada dia estan més de moda el microrrelats, tal vegada perquè estem vivint en un món on tothom va amb presses, amb molt poc temps i són fàcils de llegir. Personalment trobe que aquest és un gènere literari que comporta molta dificultat per a l'escriptor. No és senzill dir molt en molt poc. Però la gent més jove, acostumada a escriure digitalment i comunicar-se amb poques paraules, troben aquests que aquests tipus de textos tenen molta proximitat al seu propi llenguatge (malgrat que de vegades la única versemblança és la brevetat del text).

Així, cal aprofitar tot tipus d'empatia textual i gràfica per fomentar la lectura entre els joves. Us donem un exemple concret: Seísmos. Cuentos de seis palabras, de Javier Puche amb unes fantàstiques il·lustracions de Riki Blanco i que publica Thule. Amb sols 6 paraules Javier Puche es capaç d'afirmar, suggerir, diagnosticar, explicar, reflexionar... molt, molt difícil. Imagineu-se, a més, la dificultat per il·lustrar aquests "pessics" de literatura... doncs Riki Blanco ha aconseguit guardar el difícil equilibri entre la narrativa i l'evocació, entre allò que es conta i allò que es calla. En blanc i negre, molt impactant.

Le aburre al muerto la eternidad.

Un llibre molt interessant per tal de fer breus lectures i relectures, moltes relectures. Un llibre que no ens deixa indiferents. Us fiquem un tastet (punxeu damunt la imatge per veure-la més gran i llegir el text):

Els ocells de Miyuki / Los pájaros de Miyuki / The birds of Miyuki


Els ocells són un dels animals més pintats als llarg de la història de l'art: formant part de l'escenografia, com a simbolisme, retrats, acompanyant al personatge principal... Ara que fa molt de fred hem pensat donar-li un poc de calor al blog deixant que les seues acolorides plomes ens alegren la mirada i el seu cant musique l'hivern. Aquests ocells són de Miyuqui. Destaquen, sobretot, perquè tan sols  apareixen amb el seu cap, però ens insinuen tant.... tot un món amb bec, plomes i ulls.
dimecres, 18 de gener del 2012

Serenata invernal / Serenata hivernal / Winter serenade


No és molt recomanable fer serenates en les nits hivern:
problemes de veu i agafar un bon refredat, segur.
(il·lustració de Boris Kulikov)

El classicisme en les il·lustracions de Gabrielle Bakker


 En totes les il·lustracions de Gabrielle Bakker veiem un to de classicisme que passa pel Renaixement fins al cubisme. les seues pintures no són exactament versions dels clàssics, però si ens recorden a determinats artistes. Unes belles imatges que ens recreen la mirada.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...