divendres, 5 de març del 2021

Ella també... vola lliurement / Ella también... vuela libremente / She too ... flies freely


 Ella també... vola lliurement / Ella también... vuela libremente / She too ... flies freely, com papallones, sense lligams. Lliures! Que ningú gosi imposar-les cadenes. Volen amb els pinzells de Laura Diehl.

Pintant taques de colors / Pintando manchas de colores / Painting colored spots




De vegades a l'hora de que els xiquets i xiquetes creen dibuixos no sabem ben bé com fer-ho. Acabem dient-los que creen un dibuix lliure o presentant-los un model per a que el copien a la seua manera. Però hui anem a proposar-vos realitzar una activitat creativa ben boniqueta i senzilla, que segur els encantarà realitzar, i que suposa traure-li punta a la seua imaginació.

 

Es tracta de fer taques de diferents colors -en aquarel·les, en ceres, témperes, etc.- i sobre la taca, en retolador negre, crear un animal, un arbre o qualsevol altre objecte que se us acudeixi. Podem acabar el dibuix ficant-li altres detalls que complementen la imatge. També ho podem fer utilitzant pintures de dit, mullant el dit i imprimint l'emprempta sobre el paper. A partir de la taca digital que han creat poden crear seguint el procés anterior.

 

Per començar, seria convenient que fóssim nosaltres els que marcarem la temàtica a crear. Després, conforme anem realitzant més vegades l'activitat, ells mateixos s'inventaran els personatges o objectes que volen crear. Podem fer un mural conjunt amb totes les creacions. Serà una explosió de color i fantasia!

 

Tenim un bon exemple -fet per una artista i  més elaborat- en les il·lustracions d'Anna Süßbauer.

dijous, 4 de març del 2021

La lluna lectora / La luna lectora / The reading moon

 


La lluna, en bata i sabatilles, ens observa després de llegir.
Descansa la imaginació.
(il·lustració d'An Candaele)

Elles també... són heroines dels contes / Ellas también... son heroínas de los cuentos / They too ... are fairy tale heroines

 

Il·lustració d'Helen Dardik

Elles també... són heroines dels contes / Ellas también... son heroínas de los cuentos / They too ... are fairy tale heroines, com Pippi Calcesllargues (Pippi Calzaslargas - Pippi Langstrump - Pippi Longstocking). Ella és la nena més forta del món i la protagonista d'una sèrie d'aventures en les que el seu comportament sen surt totalment del paper que es sol assignar a les protagonistes dels contes, amb un to entre gamberro i tendre, sempre ajudant als més febles, com bona heroïna que és.
 
Aquesta xiqueta destaca per la seua humanitat, sinceritat i una alegre i contagiosa vitalitat. Valors com la llibertat, l'acceptació d'un mateix, la solidaritat, l'amistat i, sobretot, l'espontaneïtat, la fan un referent  a seguir (hui en dia seria una influencer, segur), una model per a xiquetes difícil de trobar en el món de la literatura infantil, i també per a xiquets. Desmunta les normes socials i els estereotips de gènere.
 
Pippi és òrfena de mare i un pare que és capità d’un vaixell i que acaba regnant en una illa dels mars del Sud. Viu a la Vil·la Villekulla amb un cavall blanc amb taques negres, un mico que es diu Senyor Nilsson i una maleta plena de monedes d’or. Va vestida amb retalls de roba cosits per ella mateixa, mitges llargues de colors diferents i unes sabates molt més grosses que els seus peus.

La seua autora, Astrid Lindgren (Vimmerby, 1907 - Estocolm, 2002) crea les històries per a la seua segona filla, Karin, mentre estava malalta al llit (hivern de 1941). Ella li va demanar a la seua mare que li expliqués el conte d’una nena que es deia Pippilotta. Al cap de tres anys, el 1945, Lindgren va recuperar el personatge que havia amenitzat la malaltia de la filla i en va escriure les aventures. Al principi li va costar d'editar, però una vegada rebre un premi literari per aquesta narració, la seua publicació va ser immediata i l'èxit l'acompanya des del primer moment.
 
Les il·lustracions originals de les seues aventures són d'Ingrid Vang Nyman, una il·lustradora danesa.
 
A diferència dels pares d'avui, més disposats a tolerar certes excentricitats literàries a favor de nens més emancipats i lliures, els comportaments poc ortodoxos de Pippi no van ser ben rebuts per l'Espanya franquista al considerar a Pippi massa impertinent i antipedagògica, ja que destrossava el motlle de nena bona i educada. No va ser fins a 1962 que es va editar per primera vegada en castellà de la de l'editorial Joventut, reeditant-se a 2013 per Blackie Books. Ara tenim la sort que les aventures de Pippi poden ser llegides de nou per les actuals generacions, gràcies a l'editorial Kókinos (en castellà i català)

És un personatge poc versionat pels il·lustradors/es. Nosaltres ací us fem una selecció que esperem us agrade.


Il·lustració de Lisa Fields


Il·lustració d'Ingrid Vang Nyman


Il·lustració de Katrin Dreiling


Il·lustració de Martina Gloria


Il·lustració de Lisa Aisato


Il·lustració d'Emanuela Di Donna



Il·lustració de Sarah Mensinga


Il·lustració de Лев Токмаков


Il·lustració de Cecilia Latella


Il·lustració de Jose Santaeulalia Serran


Il·lustració d'Anna y Elena Balbusso



Il·lustració de Kike Ibáñez


Il·lustració de Гамарц Леонид


Autor desconegut

dimecres, 3 de març del 2021

Serenitat hivernal / Serenidad invernal / Winter serenity



 
Serenitat de la naturalesa a l'hivern.

(il·lustracions de Katya Maleev)

Elles també... viuen la música / Ellas también... viven la música / They too... live the music

 

Il·lustració de T. Dylan Moore

Al llarg de la història hi ha moltes dones que han composat i interpretat música, que han viscut i viuen amb la música. Però la majoria d'elles han estat invisibilitzades també. Hui hem fet una selecció de dones interpretant diversos instruments musicals, gaudint de la música. 
 
Perquè Elles també... viuen la música / Ellas también... viven la música / They too... live the music. Dones amb una gran sensibilitat per transmetre els sons de l'art.

Il·lustració de Lisa Falzon


Il·lustració de Gueggia Gianni


Il·lustració de Dani Torrent


Il·lustració de Raquel Diaz Reguera


Il·lustració de Debbie Levy


Il·lustració d'Yvonne Zomerdijk


Il·lustració de Kelly Vivanco


Il·lustració de Del Carmen Díaz Yueng


Il·lustració de Francesca Strino


Il·lustració de Pavel Nikolaev


Il·lustració d'Anton Yakutovych


Il·lustració d'Aaron Jasinki


Il·lustració d'Alexander Daniloff 


Il·lustració d'Eunji Jung

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...