divendres, 6 de maig del 2011

Bona nit i feliços somnis / Buenas noches y felices sueños/ Good night and sweet dreams


Millor que el llit, descansar a lloms de la nostra joguina favorita
(il·lustració de Piia Lehti)

Fantàstiques ciutats / Fantásticas ciudades / Great cities


 No totes les ciutats són igual, hi ha algunes, com aquestes, que són especials. Llocs especials per viure.
(il·lustracions de Jay Long)


Guía de Literatura Infantil y Juvenil de la BNE

Un lector infantil serà, probablement, un lector adult. És responsabilitat de tots fomentar la lectura entre xiquets i joves (il·lustració de Linda Apple)

Per fi la Biblioteca Nacional d'Espanya -BNE- s'ha ficat les piles i ha sintonitzat onda amb la literatura infantil i juvenil i els nous suports documentals. Era un assumpte que restava pendent. Des de fa poc ha sortit en la web un nou espai en la LIJ, Guía de Literatura Infantil y Juvenil. Un microespai dins del gran volumen de la Biblioteca que ens oferta informació d'interès als bibliotecaris, mestres, mediadors culturals, etc. 

Es diu en la introducció:

La abundancia de recursos existentes en la actualidad, tanto en papel como en la red nos ha llevado a la elaboración de esta guía con el fin de hacer una herramienta útil para padres, profesores y comunidad educativa. Centrada en el ámbito de habla hispana, recoge los textos impresos más recientes (últimos 15 años), aunque sin pasar por alto algunos anteriores a la década de los 90, que resultan imprescindibles, englobando los recursos sobre literatura infantil de creación y los estudios, en el sentido amplio. En cuanto a las páginas Web, hemos seleccionado aquellas que nos parecían de mayor interés en función del organismo que las respalda, la actualización, organización e importancia de los contenidos. La guía no incluye el cómic, apartado que creemos, requiere un tratamiento específico.


Trobem:
 En 1997 el "Servicio de Información Bibliográfica" de la Biblioteca Nacional la BNE publicà la seua tercera Guia del Lector, elaborada per Paloma Fernández de Avilés, sota el títol Libros infantiles: Bibliografías; així, aquesta és la quarta guía, que a més inclou nous suports, com pàgines web o bases de dades en línea.

Podem descarregar-se la guia completa en format pdf., així la podem consultar sense tenir que connectar-se a internet. Una eina  interessant per a tots els estudiosos i interesats en la LIJ i la seua difusió. No és exhaustiva, ni tracta els temes o recomanacions amb profunditat, però és una base actualitzada des d'on partir i facilita l'apropament a la LIJ. Esperem que no tarden tant de temps en publicar una nova guia i que comence a donar-se-li, des d'ara, la importància que es mereix la literatura infantil i juvenil, base del foment lector i llavor per a crear lectors adults. 

La gran riquesa documental de la BNE i la difusió de la mateixa entre estudiosos, especialistes i lectors, és una tasca que des de fa poc a encetat la BNE. Ens agradaria que amb la mateixa rigorositat i professionalitat que dediquen a altres seccions de la biblioteca es tractara  la literatura infantil i juvenil, sense desmerèixer aquest gènere. 

Us recomanem que li doneu una ullada!

dijous, 5 de maig del 2011

Micos i nusos mariners / Monos y nudos marineros / Monkeys and sailors knots


Mai deixarem de sorprendre's de la gran imaginació que tenen els il·lustradors a l'hora de crear les seues obre. Per exemple, unir micos i nusos mariners. Això és el que fa Heidi Endemann, donant-los en la mirada, un caire humà, a més d'intel·ligent -el tret més humà de tots, junt a la creativitat, que també mostren aquests micos-. Molt original!


dimecres, 4 de maig del 2011

Corona de flors / Corona de flores / Chaplet


Una corona de flors per coronar a la reina de la casa
 (il·lustració de Julie Fillo)

Els retrats de Bruce Holwerda / Los retratos de Bruce Holwerda / Portraits of Bruce Holwerda


Els retrats de Bruce Holwerda són peculiars, diferents. Sembla que en cada imatge hi haja diverses il·lustracions narratives diferents, com si la biografia del retratat es plasmara en un collage. Maquinari i humanitat tot en un, incorporant elements surrealistes que li donen una estil propi, original i amb personalitat. Retrats diferents d'aquest artista estatunidenc.dimarts, 3 de maig del 2011

Fantàstics bitxos: il·lustracions de Carla Torres / Fantásticos bichos / Fantastic creatures


Els insectes de l'artista novaiorquesa  Carla Torres són d'allò més inversemblants i tenen un encant especial! Ens encanten aquests bitxos tan surrealistes. 
Els ocells d'Escher en moviment


Els ocells d'Escher... ara podem veure'ls també en moviment.
Proveu de seguir a un dels ocells...

Cóm recòrrer una exposició d'art en clau de lectura: activitat pedagògica i lúdica amb els alumnes

 Nos estan mirando, d'Álvarez-Debans

Des del lloc de Lecturalab -El laboratorio de lectura de la FGSR- ens proposen unes orientacions, molt interessants, per visitar amb els alumnes una exposició d'art en clau de lectura: Cómo recorrer una exposición de arte en clave de lectura.

Es tracta de gaudir de la visita i, a més, traure un aprofitament des del punt de vista lector. Ja sabeu que des d'aquest blog intentem difondre i unir aquests dos conceptes: art i lectura, i sabem que hi ha vegades en que els alumnes estan de cos present i de ment ausent quan visiten les exposicions artístiques -és una llàstima!-. Doneu-li una ullada a les recomanacions que ben segur us interessaran.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...