dissabte, 22 de maig del 2010

Il·lustracions de Charles Bibbs: voluptuositat i ritme en les dones


L'exotisme de les dones negres (afroamericanes, com es diu políticament correcte queda plasmat a la perfecció en les il·lustracions de Charles Bibbs. Reminiscènciens d'un passat africà i d'una màgia immersa en la natura. L'estilització de les figures contrasta amb la voluptuositat de les corbes femenines.

Ens agrada el ritme que porta la pròpia il·lustració!


















divendres, 21 de maig del 2010

Rocío Martínez i "El de-sastre perfecto"


Felicitem a la il·lustradora Rocío Martínez pel guardó que ha rebut en el V Concurso Internacional Álbum Ilustrado Biblioteca Insular del Cabildo Canario, per la seua obra El de-sastre perfecto (a la que pertany la il·lustració que encapçala aquest post). Felicitacions, Rocío.

Esperem prompte poder llegir l'obra, que publicarà l'editorial Edelvives. Les altres obres guardonades i ja publicades són:

2009: Un loro en mi granja, Pep Bruno i Lucié Müllerova
2008: El ladrón de sombreros, de Susana Sutherland i il·lustracions de Rafa Vivas.
2007: Yo vivía en el fin del mundo, de Ramón Trigo.
2006: Nilo y Zanzíbar, de Javier Sobrino i Cristina Müler.

Del consumisme a l'ecologia: il·lustracions d'Andy Butler



També el superconsumisme surt en les il·lustracions, com aquest paó reial metafòric, una il·lustració d'Andy Butler molt crítica.


I l'alternativa... el disseny d'utensilis ecològics. Serieu capaços d'inventar-se utensilis com aquests, també d'Andy Butler, mesclant il·lustració, ecologia, imaginació i utilitat domèstica?

dijous, 20 de maig del 2010

XIV Concurso de Álbum Ilustrado A la Orilla del Viento


Ha sortit de nou la convocatòria que el Fondo de Cultura Económica llença per a escriptors i il·lustradors per tal de fomentar la creació literària i plàstica adreçada als xiquets i joves. Aquest és un dels premis d'il·lustració internacional més importants i cal dir, seguint la seua trajectòria, dels que té més qualitat. Podeu presentar les vostres propostes, en castellà, fins al dia 31 d'agost. Esteu a temps d'imaginar, projectar, realitzar i presentar les vostres obres.

Animeu-se a participar!

XIV Concurso de Álbum Ilustrado "A la orilla del viento"
Bases:

1. Podrán participar escritores e ilustradores de cualquier nacionalidad, edad, lugar de origen o residencia, siempre y cuando su propuesta sea en lengua española. Quedan excluidos los empleados del Fondo de Cultura Económica.

2. Las obras podrán ser presentadas por uno o varios autores e ilustradores.

3. Tanto el texto como las ilustraciones de las obras concursantes deberán ser totalmente inéditos y no participar simultáneamente en otro concurso.

4. La propuesta deberá atender al concepto de álbum ilustrado; es decir, un libro en el que la historia se cuente a través de imágenes y textos de tal manera que éstos se complementen o estén íntimamente relacionados entre sí. Asimismo, se aceptarán historias narradas sólo con imágenes, pero NO se recibirán trabajos sin ilustraciones. Recomendamos ver los álbumes publicados en nuestra colección Los Especiales de A la Orilla del Viento.

5. Los pop ups, las novelas ilustradas o las propuestas para colorear quedarán automáticamente descalificadas.

6. El tema, formato del álbum y la técnica de ilustración son libres. La extensión máxima de la obra debe ser de 48 páginas.

7. La propuesta del libro deberá presentarse en una maqueta con la versión final de diseño, texto, color e ilustraciones. No es necesario encuadernar la maqueta, un engargolado basta. No se aceptarán maquetas de obras incompletas.

8. La maqueta deberá firmarse con seudónimo y no debe incluir semblanzas ni referencias al nombre del o los autores. La obra debe estar acompañada con un sobre cerrado que contenga nombre, dirección, teléfono y correo electrónico del o los participantes. En el exterior del sobre debe escribirse el título de la obra concursante y el o los seudónimos utilizados para firmarla.

9. EN NINGÚN CASO SE DEVOLVERÁ LA MAQUETA, por lo que NO DEBEN INCLUIRSE LAS ILUSTRACIONES ORIGINALES, sino solamente reproducciones de éstas.

10. En Argentina, la dirección a la que deben ser remitidos los trabajos es la siguiente:

XIV Concurso de Álbum Ilustrado
A la Orilla del Viento

Libros para Niños y Jóvenes
Fondo de Cultura Económica
El Salvador 5665
(1414) Cdad. de Buenos Aires - Argentina

Para envíos desde otros países, remitir a:

XIV Concurso de Álbum Ilustrado
A la Orilla del Viento
Libros para Niños y Jóvenes
Fondo de Cultura Económica
Carretera Picacho Ajusco 227,
Col. Bosques del Pedregal, Tlalpan,
C.P. 14738, México, D.F.

Los concursantes de Brasil, Colombia, Chile, España, Estados Unidos, Centroamérica, Perú y Venezuela podrán entregar su(s) propuesta(s) en las filiales del FCE en estos países, cuya dirección se encuentra al pie de estas bases. Sus trabajos deberán incluir la leyenda XIV Concurso de Álbum Ilustrado A la Orilla del Viento.

11. Queda abierta la presente convocatoria a partir de su fecha de publicación y hasta las 18 horas del 31 de agosto de 2010. En los envíos por correo se considerará la fecha de remisión. No se recibirán propuestas después de esta fecha.

12. El jurado estará compuesto por personas de reconocido prestigio en el área de la literatura infantil y juvenil. La identidad de sus integrantes se mantendrá en secreto y se dará a conocer en la fecha de publicación de los resultados. Su fallo será inapelable. Asimismo, el premio podrá ser declarado desierto.

13. El premio único está dotado de $100,000.00 (cien mil pesos mexicanos o su equivalente en USD) como adelanto de regalías y la publicación de la obra en la colección Los Especiales de A la Orilla del Viento.

14. Los resultados del concurso serán publicados el 29 de octubre de 2010 en la página: www.fondodeculturaeconomica.com

15. Los concursantes podrán participar con el número de propuestas que deseen. Su participación explicita su aceptación de estas bases.

México, febrero de 2010

Para mayores informes: Tel.: (52 55) 5449-1880 y 5449-1882
o escribir a: asistente.obrasninos@fondodeculturaeconomica.com

Cómo hacer un cómic: llibre per a iniciar-se en la creació de còmics



 
Una excel·lent manera d'obrir-se pas en la creació de cómic, des de casa i des de l'aula, és seguint les recomanacions del llibre Cómo hacer un cómic, de Lewis Trondheim y Sergio García, publicat per Factoría K de Libros. Crea sòlides bases teòriques -pràctiques i divertides- entre els joves lectors, i tal vegada creadors, de còmics, animant-los a fer les seues pròpies creacions.

La obra, en si mateix, és un tebeo. Ens parla de terminologia específica. Les nocions són bàsiques, però molt ben fonamentades. Ens introdueixen en les vinyetes -bordes, tipus, efectes, plànols, moviment, text... i un llarg etcètera. Cada capítol porta al final els seus exercicis per a que els lectors, seguint les recomanacions dels autors, vagin fent el seu còmic.

Un llibre molt recomanable, que uneix teoria i pràctica, per a introduir-se al món dels còmics.

dimecres, 19 de maig del 2010

Dones emmascarades / Mujeres enmascaradas: il·lustracions de Marion Cocklico


Emmascar la mirada sota un antifaç dona sempre un cert aire de misteri, de fet els balls de màscares tenen sempre una certa màgia. Marion Cocklico ens mostra aquesta galeria de dones enmascarades que, malgrat tenir la uniformitat de tapar en part la seua mirada, cadascuna d'elles ens mostra una personalitat i un estat d'ànim diferents. Molt interessant!




dimarts, 18 de maig del 2010

Diccionari il·lustrat de paraules inexistents: activitat literària i il·lustrativa a l'aula / Diccionario ilustrado de palabras inexistentes


Cablellera

Ens sembla molt interessant i a la vegada creatiu la idea de alguns il·lustradors de crear un blog on anar penjant paraules inventades i la seua definició il·lustrativa. Es tracta de Diccionario de palabras inexistentes. La idea és que cada il·lustrador proposara una paraula inexistent, la definira i la il·lustrara; és genial, però des de fa temps els projecte s'ha aturat.

Us proposem seguir vosaltres aquesta activitat a l'aula. El fet de realitzar diccionaris imaginaris és força conegut al llarg de la història, però aquest serà el vostre propi diccionari. Podem nosaltres proposar les paraules o, encara millor, repartir les lletres de l'alfabet una a cada alumne i, partir de la lletra inicial, cadascú que s'invente la paraula, la definisca i la il·lustre. Per a fer-ho tan sols necessitem un pessic de imaginació, una fulla, llapis i colors.

Si l'activitat en ha agradat podem repetir l'experiència, però l'alumne tindrà una lletra diferent. També podem fer participar als pares i que formen part amb la seua invenció de l'autoria del diccionari. Farem tantes paraules il·lustrades i definides com vulguem. Amb totes elles podem fer un llibre (tan sols enquadernant les fulles) o fer un slide (presentació digital) o un llibre digital i compartir-ho en internet, com si fos un abecedari pictòric però incloent les definicions.

S'animeu? Si ho feu ens agradaria poder veure els vostres Diccionaris de Paraules Inexistents. Podem començar per... Dicciopintar, per exemple.

Ojucalizar

Barbarrisa

Mirades infantils d'Eric Manoukian


Mirades, diverses mirades de diferents xiquets que no ens deixen indiferent. Des de la profunditat d'aquestes mirades sembla que trobem poca alegria. Son mirades inquietants, il·lustrades per Eric Manoukian.





dilluns, 17 de maig del 2010

Mayo / Maig: il·lustració de Pilar Campos


Maig, un mes primaveral al calendari
, il·lustració de Pilar Campos.

Illustrati: grup en Facebook i nova revista d'il·lustració


Us presente el número 1 d'una revista italiana d'il·lustració que m'ha agradat molt: Illustrati. La revista surt d'una sèrie d'il·lustradors que s'han unit en Facebook i van ficant pinzellades mostrant la seua obra. Els il·lustradors no són sols italians, hi ha d'arreu del món.

Les xarxes socials tenen molts avantatges i aquesta és una d'elles. Un experiment compartit que salta d'internet i en digital al paper, doncs la revista també està en aquest suport. Molt interessant i un plantell d'artistes il·lustradors de gran qualitat. Doneu-li una ullada i ho comprovareu!

Podeu també llegir el número 0 de la revista punxant ací.

diumenge, 16 de maig del 2010

Les Lapins Crétins aux Jeux Olympiques d'Hiver: curtmetratge



No és el que sembla... o si?

La perspectiva en les il·lustracions d'Enrico Casarosa


El punt de mira sobre les coses va que canvie la perspectiva i la realitat sembla deformada. Mireu quines perspectives més singulars ha il·lustrat Enrico Casarosa: una dona, però vista des de dalt. Tot és el mateix, però sembla diferent: són els ulls ara el centre d'on surt la imatge.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...