dissabte, 23 de novembre del 2019

divendres, 22 de novembre del 2019

Les nostres compositores. Les oblidades creadores de música valencianes: llibre d'informació


Hui estem celebrant el Dia Internacional de la Música i volem aprofitar per a recomanar-vos un llibre, recent editat per la Generalitat Valenciana, que ens sembla genial, tant pel contingut com per les seues il·lustracions. Les nostres compositores. Les oblidades creadores de música valencianes, amb text de Raquel Lacruz i unes xulíssimes il·lustracions de Carla Fuentes que perfila una a una a les compositores, és un llibre que visibilitza el paper de la dona valenciana en la música -sempre tan oblidat-:
Una exposició i un llibre impulsats per la Presidència de la Generalitat en el marc de la setmana de Santa Cecília, patrona de la música, rescaten per primera vegada la figura de les compositores valencianes. Amb el títol Les nostres compositores, la doble proposta cultural visibilitza unes dones profundament desconegudes. Des de Hind, una esclava del segle XII que composava la seua pròpia música amb el llaüt i que va enamorar a un musulmà de Xàtiva, fins arribar a les joves promeses actuals formades als millors conservatoris, la mostra recorre la història de la composició musical femenina a terres valencianes posant de relleu a una trentena de creadores musicals: des de monges que composaven música profana a la creadora del primer himne del Valencia CF en 1924.
(...)
 La mostra i el llibre volen trencar amb la imatge estereotipada o menor que la Història havia reservat a les dones en la música, on habitualment apareixen en el paper de muses, cantants, professores o instrumentistes. Ara, després de dècades d'oblit, es visibilitza a les compositores valencianes, unes artistes de vegades ignorades, silenciades i molt desconegudes. 

(...)

El llibre i l'exposició sobre Les nostres compositores, que arriben fins la Transició democràtica, també obri un espai per a les joves promeses actuals de la composició femenina valenciana, amb creadores com Isabel Latorre, Lusa Monllor, Amparo Edo, Sara Galiana i moltes altres que són esmentades com María Teresa Ballester, Isabel Manyes, María José Belenguer, Míriam Pascual, Celia Rivero, María Ángeles Gómez, Raquel Sánchez, Mercedes Femenía, Alba Misó o Silvia Gómez.
 Ens encanta que des de Presidència de Generalitat s'haja portant endavant aquest projecte d'exposició i llibre amb un objectiu tan lloable com és donar-li visibilitat i difusió, entre els joves i els adults, a les compositores valencianes. Felicitacions.
 Les il·lustracions de l'artista valenciana Carla Fuentes li donen un caire més informatiu al llibre, traçant retrats de cadascuna de les compositores amb una força artística que enriqueix la biografia. Excel·lent.

Us recomanem aquest llibre que, al menys, caldria estar a totes les biblioteques públiques i escolars valencianes. 




Música il·lustrada: pianistes / Música ilustrada: pianistas / Illustrated music: pianists

Il·lustració d'Yoriyuki Ikegami

Esta setmana està plena de música al blog. Música de tot tipus, músics diferents, sons musicals que anem escoltant visualment per celebrar l'art musical en colors.

Hui anem entre tecles, blanques i negres, per encisar-se amb els sons del piano. Encantador.

Il·lustració de Sergio Gontz

Il·lustració de João Vaz de Carvalho

Il·lustració d'Isabelle Arsenault

Il·lustració d'Iwona Lifsches

Il·lustració de Cristina Losantos

Il·lustració de Dice Tsutsumi

Il·lustració d'Alyona Krutogolova

Il·lustració d'Elina Ellis

Il·lustració de Kyoko Nemoto

Il·lustració de Lisa Aisato

Il·lustració de Mick Marston

Il·lustració de Luanne Marten

Il·lustració d'Yoshinori Mozneko

Il·lustració de Nishant Choksi

Il·lustració d'Yoshinori Mozneko

Il·lustració de Paweł Jońca

Il·lustració de Bob Doucette

Il·lustració de Francisco Pimiango

Il·lustració de Craig Frazier

dijous, 21 de novembre del 2019

Nocturn de jazz / Nocturno de jazz / Jazz night


Un poc de jazz per aquesta nit de dijous.
Li fiquem música a la nit.

Caputxeta Vermella passeja pel bosc / Caperucita Roja pasea por el bosque / Little Red Riding Hood walks through the woods (47)

Il·lustració de Manuela Correa

Hui s'hem trobat a la Caputxeta Roja ben contenta, cantant pel bosc, mentre va a casa de la seua àvia. Sembla que el llop ha desaparegut (segurament per un bon refredat), així que està ben tranquil·la, el que no significa que se'n refie.

Il·lustració d'Andrea Calisi

Il·lustració d'Alain Serres

Il·lustració de Margarita Chuvikina

Il·lustració de Keay

Il·lustració de David Sierra Listón

Il·lustració de Magdalida Dianova

Il·lustració de Marija Jevtic

Il·lustració de Martín Moron

Il·lustració de Natalie Hoopes

Il·lustració de Kate Mason

Il·lustració d'Anthony Browne

Il·lustració de Sandra Flett

Il·lustració de Renia Metallinou

Il·lustració de Lucia Para
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...