divendres, 5 de maig del 2017

En blanc i negre, ossos / En blanco y negro, osos / In black and white, bearsOssos, en blanc i negre, de dia i de nit...
tot canvia.
(il·lustració d'Eunjung June Kim)

Malalts: 10 il·lustracions i 1 llibre / Enfermos: 10 ilustraciones y 1 libro / Sick: 10 illustrations and a book

Il·lustració de Peter Thomas Ryan

Aquesta setmana en 10 il·lustracions i un llibre hem agafat un tema que no ens agrada -per allò que comporta-, però que és real, sobretot entre els xiquets/es: els accidents i les malalties. Les malalties no agraden a ningú i, menys encara, als menuts, però succeeixen: un refredat, un mal de panxa, un tall al dit, la mà cremada per arrimar-la massa al forn,... i  malauradament altres malalties més greus. Hi ha que sumar els accidents que, sense voler-hi, ocorren perquè no estan mai quiets -i això ens agrada-. Veiem com il·lustren els/les artistes la malaltia infantil.

Malats: 10 il·lustracions i un llibre
Enfermos: 10 ilustraciones y un libro
Sick: 10 illustrations and a book

Il·lustració de Merel Eyckerman

 Il·lustració d'Harry Anderson

Il·lustració de Josée Bisaillon

Il·lustració de Rafaela Rodrigues

Il·lustració de Marta Álvarez

Il·lustració de Barbara Graetzer

 Il·lustració de Ramón Pla

 Il·lustració d'Yoko Tanaka

Il·lustració de SKIZOGRAFICS


No hi ha molts llibres infantils en que la malaltia siga la protagonista. Us recomanem La cicatriu / La cicatriz, d'Ilan Brenman, amb il·lustracions d'Ionit Zilberman i editat per Algar. El llibre narra un succés habitual entre els xiquets/es: caure un bac. Sílvia, intentant agafar el coixí cau un bac i es fa un bon trau a la barbeta, del que no para de sortir-li sang. Quin drama! Quins plors! Els pares li diuen que han d'anar a l'hospital per a cosir-li la ferida, però Sílvia té por, molta por. Els adults que l'acompanyen camí a l'hospital intenten calmar-la contant-li, cadascú d'ells, la història de les seues cicatrius. Sílvia acaba trobant el fet prou normal -ella també tindrà cicatriu per a contar la seua història-.

Un llibre fantàstic per a desdramatitzar situacions en que els xiquets i xiquetes sofreixen accidents o malalties, per les que tenen que ser operats, convertint el mal en un joc, narratiu i imaginatiu. Les imatges són fantàstiques, enginyoses, divertides i força impactant per als menuts. Estan plenes de dinamisme i acció  i creen molta empatia amb els lectors, adults o infantils.  A més, s'han incorporat textures en alguns dels objectes. 

Un llibre d'aquests que cal tenir a casa, contar-lo  -no sols en ocasions accidentals- i transmetre la normalitat de sentir dolor davant d'un accident, però la valentia de ser curats sense fer un drama; perquè cal queixar-se per expressar el mal però no tenir mai por ni fer grans drames, que no ajuden a que ens curen.

dijous, 4 de maig del 2017

Homes dels gats / Hombres de los gatos / Men of cats


Els homes dels gats, gatets i gatots.
(il·lustració de TAKU)Il·lustracions d'Iyan de Jesus: mecànica en femení


La feminitat està ben llunyana de la tecnificació... o no tant. Mirem, per exemple, aquestes il·lustracions d'Iyan de Jesus on entre rodes dentades, cargols i femelles i tot un engranatge mecànic sorgeixen dones i somnis, en femení. Són sorprenent i molt boniques aquestes il·lustracions.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...