Camille, de Van Gogh, ens proposa jugar amb l'art |
Cada vegada són més els museus que tenen un apartat especial per als xiquets i que, a més, proposen jocs i activitats basant-se en els seus fons pictòrics. Hui us volem recomanar una visita al museu de Van Gogh (Van Gogh Museum) i la seua secció de xiquets (Voor Kinderen).
Malgrat estar en holandès és fàcil comprendre el seu contingut. Us proposem que entreu i, de la mà de Camille Roulin, creu tota una història basant-se en determinats quadres d'aquest gran artista. L'objectiu és doble: per una banda, ens ajudarà a conèixer amb més profunditat determinades pintures de Van Gogh (podem anar més enllà fent una recerca digital sobre Van Gogh i cadascuna de les obres que se'ns presenten), jocs d'observació; per altra banda, cada alumne podrà crear la seua pròpia història agafant elements diferents dels quadres per crear-ne un de nou.
Punxeu damunt d'ací i us sortirà una pantalla com la de dalt. Escriviu el vostre nom i doneu-li a "OK". Ens passa a continuació a la següent pantalla:
En la part superior podem veure una sèrie de quadres, que es mouen a esquerra o dreta al passar el punter per damunt. Si cliquem damunt d'un dels quadres aquest es fa gran. Quan repassem el punter per damunt ens senyala quin dels elements del quadre són els que podem extraure per muntar la nostra història. Pot ser el cel, els paisatge, un element del mateix, alguns personatges, etc. Quan hem fet la tria punxem damunt de l'element (surt la silueta d'una mà) i l'arrosseguen a l'escenari de baix. Podem ficar-ho en diferents plans i tamanys tan sols menejant la mà a detra i esquerra o de dalt a baix. Si sols volem moure el dibuix de lloc, dins d'un mateix pla, punxem sobre la mà colorejada.
Així, anirem posant decorats, personatges, objectes, etc. En qualsevol moment podem esborrar un element ficat punxant al damunt i donant-li a la casella d'esborrar (la "x" encerclada). Per finalitzar tan sols cal donar-li a la claqueta (marge inferior dret) i ja està.
Nosaltres hem fet aquests muntatges:
Basant-se en aquesta història podem crear diferents textos: descripció de l'escenari, invenció d'un conte, fer un guió teatral... Si cada alumne realitza un quadre propi podem veure-l's tots i crear una història col·lectiva, junts, en que apareguen totes les pintures, com si fos el guió d'una pel·lícula.
També podem utilitzar-ho com a jocs d'observació: quants elements diferents hem utilitzat per a crear el nostre quadre? A quin quadres pertanyen? Es pot fer per parelles: cada xiqueta o xiquet crea un quadre i desprès el passa al company; cadascú ha d'esbrinar el que ha fet el company.
Hi ha moltes més maneres de jugar, sempre creant i inventant, aplicant les TIC a l'art de Van Gogh. Entreu i aneu provant, en el col·legi o a casa. És divertit i original! Estem segures que, a més, aprendreu molt sobre les pintures de Van Gogh.
Aprofitem per a recomanar-vos li doneu una ullada a les versions que ha fet Frank R. Sofo sobre els quadres de Van Gogh (i l'activitat que també us proposàvem) i la lectura del llibre Camille y los girasoles, de Laurence Anholt, editat per Serres.
3 comentaris:
M'ha encantat! Moltes gràcies!
És divertit i original. Un apropament a l'obra de Van Gogh molt lúdic.
Bon dia, Sylvie. Besadetes
Estic fascinada, m'ha encantat. En el vostre permís me l'emporto al meu bloc d'art.
Vaig a treballar Van Gogh a plàstica i els l'ensenyaré als meus alumnes.
El llibre recomanat, ens el va deixar fa dos anys una companya i ens va agradar molt.
Una abraçada,
Vanesa
Publica un comentari a l'entrada