dilluns, 11 de febrer del 2019

Nenes i ciència: 10 il·lustracions i un llibre / Niñas y ciencia: 10 ilustraciones y un libro / Girls and science: 10 illustrations and a book

Il·lustració de Nanda Corrêa

El 15 de desembre de 2015 la Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 11 de febrer de cada any com el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència / Día Internacional de la Mujer y la Niña en la Ciencia / International Day of Women and Girls in Science amb l'objectiu d'aconseguir l'accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les xiquetes, la igualtat de gènere i l'empoderament de les dones i les nenes.

La bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques (STEM) persisteix des de fa anys a tot el món. Tot i que la participació de les dones en les carreres de grau superior ha augmentat enormement, estan encara insuficientment representades en aquests camps.

La ciència i la igualtat de gènere són vitals per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), inclosos en l'Agenda 2030. En els últims 15 anys, la comunitat internacional ha fet un gran esforç inspirant i promovent la participació de les dones i les nenes a la ciència. Desafortunadament, elles segueixen enfrontant-se a barreres que els impedeixen participar plenament en aquesta disciplina. 

És important que a nivell familiar, educatiu i social se'ls estimule a que la seua curiositat científica i filosòfica vaja desenvolupant-se sempre, presentant-los models de moltes dones que al llarg de la història han fet grans aportacions a la ciència, però que fins ara estaven invisibilitzades; o bé revisant i actualitzant el paper de les xiquetes i joves a la literatura infantil i juvenil.

Dins d'aquest apartat de 10 il·lustracions i un llibre hui us mostrem diferents imatges de xiquetes i ciència.

Nenes i ciència: 10 il·lustracions i un llibre
Niñas i ciencia: 10 ilustraciones y un libro
Girls and science: 10 illustrations and a book 

Il·lustració de Kayla Harren

Il·lustració de Bee Johnson

Il·lustració de Lucy Fleming

Il·lustració d'Hirondelle

Il·lustració de Raquel Díaz

Il·lustració d'Esraa Hedary

Il·lustració de Marta Antelo

Il·lustració de David Roberts

Il·lustració de Wei Feng


Cada dia estan publicant-se més llibres sobre la ciència i les dones i d'entre tots hem triat hui Ada Magnífica, científica, d'Andrea Beaty i amb il·lustracions de David Roberts, publicat per Beascoa. L'hem escollit, entre altres coses, perquè ressalta una qüestió que pensem que és força important per tal d'estimular i apropar als xiquets i xiquetes a la ciència: fomentar la seua curiositat des de menuts (malgrat que de vegades els adults fem tot el contrari, ens molesta tanta pregunta i tanta curiositat, com als pares d'Ada Magnífica).

Ada Magnífica té el cap ple de preguntes. Com els seus companys de classe Pere i Rosa, Ada sempre ha sentit una curiositat insaciable. Però quan porta massa lluny les seves exploracions i les seves complicats experiments científics, els seus pares es fan un fart i l'envien al racó de pensar. ¿Tant pensar el farà canviar d'opinió? Hi ha hagut dones científiques des que existeix la ciència. Han tractat de buscar resposta als grans secrets de l'univers. Ada Casa Magnífica porta el nom de dues dones la curiositat i passió les va conduir a grans descobriments: Marie Curie va descobrir dos nous elements, el poloni i el radi, i la invenció dels raigs X es deu al seu treball. Ada Lovelace va ser matemàtica i la primera programadora de la història.

Un llibre molt interessant que dona models positius a les xiquetes i les reforça en la seua recerca per descobrir el món que les envolta.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...