dissabte, 19 de març del 2022

Falles valencianes / Fallas valencianas / Fallas in Valencia

 


Què grans artistes són els artistes fallers. Imaginen, il·lustren, creen, planten les seues obres i tot... per a cremar-se en Falles. La paraula valenciana falla deriva del llatí facula, que significa “torxa”. El significat originari d'aquest terme era precisament aquest: es tractava de les torxes que es col·locaven a dalt de tot de les torres de vigilància romanes. La versió més popular diu que Les Falles vénen d'una tradició centenària de València on els fusters de la ciutat cremaven els materials vells que no necessitaves un dia abans del dia de Sant Josep (19 de març), el sant patró dels fusters.

Les falles són una festa plena d'art i humor. Els ninots fallers són una molt bona crítica social, sàtira que no deixa res per tocar. Festa al carrer: música, color, pólvora, desfilades, flors, ninots... És una festa única al món, on el foc cobra el seu màxim protagonisme. Crear per cremar i renovar-se. any rere any. Fantàstica!

Hui és el dia de la "cremà" i ho celebrem amb diverses il·lustracions del valencià Ramón Pla, que ens mostra algunes de les seues il·lustracions falleres.

A tots els valencians i totes les valencianes que esteu de festa: visquen les falles!














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...