dilluns, 24 d’octubre del 2022

Dia de les Biblioteques, 2022 / Día de las Bibliotecas, 2022 / Libraries Day, 2022

 

Il·lustració de Dawid Ryski

Hui celebrem el Dia de les Biblioteques, aquest any sota el lema “BiblioTEcuida”, se centra a destacar el paper de les biblioteques de diferent tipologia com a espais lliures i oberts que, a través dels seus diversos serveis i recursos, es preocupen per atendre les necessitats dels usuaris. Les biblioteques estan obertes a tota la ciutadania i són un pilar fonamental al servei de les comunitats a que pertanyen. 
 
Són moltes les vies a partir de les quals les biblioteques atenen i cuiden els ciutadans. La promoció de la lectura n'és la primera: les biblioteques són espais per a la lectura. Una lectura que acompanya, que entreté i que enriqueix. Una lectura que guareix: la lectura té un impacte directe tant en el desenvolupament i manteniment de les capacitats cognitives com en el benestar i la salut mental. 
 
Les biblioteques són un suport a la cura de totes les persones, per això han fet seua la idea de l'Agenda 2030 de no deixar ningú enrere. Per tenir cura de les persones, des de les biblioteques es programen activitats especials de suport a la comunitat, creació col·lectiva, acció cultural, serveis a col·lectius especials, atenció a la diversitat o acollida a refugiats, entre moltes altres. 
 
Les biblioteques també exerceixen la seva feina de cures en espais com hospitals o centres penitenciaris. Les activitats de biblioteràpia dutes a terme per biblioteques estan ajudant a millorar la salut de les persones que hi participen. Al medi rural, els bibliobusos acosten la cultura als seus habitants i les biblioteques són un nucli a partir del qual les comunitats rurals s'enforteixen i creen arrelament, cuidant per tant aquestes poblacions. 
 
 A més, les biblioteques tenen cura tant de l'accés a la informació com de la seva veracitat, exercint un paper davant dels bulls i la desinformació. Per això, són un suport necessari per a la formació, l'aprenentatge i la recerca. També són una ajuda imprescindible per a professors, estudiants i investigadors, assistint a la comunitat educativa i contribuint al foment de la investigació científica.
 
 Finalment, les biblioteques també cuiden i protegeixen el nostre patrimoni documental perquè puguem arribar a les generacions futures.
 
Des d'aquest raconet il·lustrat volem rendir el nostre xicotet homenatge a les biblioteques, als bibliotecaris i bibliotecàries i a tots els lectors i les lectores, de qualsevol edat, que dia a dia gaudeixen de la lectura en totes les seues vessants.


Il·lustració d'Ellen Jiang


Il·lustració de Frederic Pillot


Il·lustració d'Heather Brockman Lee


Il·lustració de Juliana Perdomo


Il·lustració de Kera Till


Il·lustració de Manka Kasha


Il·lustració de María Luque


Il·lustració de Mitchell Toy


Il·lustració d'Olimpia Zagnoli
 
 
Il·lustració de PeiHsin Cho

 
Il·lustració de Prudence Flint

 
Il·lustració de Qu Draws (Tianran Qu)

 
Il·lustració de Roz Chast

 
Il·lustració de Szimonidesz Hajni
 
 
Il·lustració del cartell és de Xulia Vicente

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...