diumenge, 25 de febrer del 2024

Versionant Yayoi Kusama / Versionando a Yayoi Kusama / Versioning Yayoi Kusama

 

Il·lustració d'Yayoi Kusama realitzada per Jing Li

Yayoi Kusama és, tal vegada, junt a Frida Kahlo, una de les pintores més versionades, però a la vegada  encara prou desconeguda. 

Yayoi Kusama va néixer el 1929 a Matsumoto, Japó. Va començar a pintar de menudeta per expressar al·lucinacions i escapar-se de la dinàmica familiar marcada pel maltractament i l'abandonament. Es va traslladar a Nova York el 1958, inspirada pel sorgiment de l'expressionisme abstracte i una carta de Geòrgia O’Keeffe. 

 Durant la següent dècada, Kusama va treballar a la seva sèrie de Xarxes infinites, pintures, escultures toves, collages, films, i instal·lacions que figuraven motius repetitius i al·ludien a les seues al·lucinacions. El 1973 va tornar al Japó i el 1977 es va traslladar de la seuva pròpia volició a un hospital psiquiàtric, on encara viu ara. Després de submergir-se en el món de la poesia i les historietes, va tornar a crear art que figura les pigues icòniques de les visions de la seva infantesa. Aquesta vegada va escampar les pigues, que per a ella representen la lluna i el sol, moviment, i un sender a la infinitat, en un saló de miralls. El 2017, va obrir el Museu Yayoi Kusama a Tòquio. Kusama ha explorat contínuament els temes de la malaltia mental, la repetició, obsessió, creació, destrucció, el sexe i el feminisme a través de les seues pintures, escultures, collages, dibuixos, films, poesia i obres de art de moda i de performance. Ha rebut nombrosos premis i el seu treball s'ha presentat a moltes exposicions itinerants i retrospectives. Fa poquet el museu Guggenheim de Bilbao va tenir una important exposició antològica de la seua obra.

Us presentem una selecció d'il·lustracions que versionen a l'artista i la seua obra. Us encantaran.

 

Il·lustració de Beatrice Alemagna




Il·lustració de Sue Downing
 

Il·lustració de Romane Lefebvre
 
 
Il·lustració d'Andy Tuohy

 
Il·lustració de Gillian Dreher

 
Il·lustració de Deborah Stein

 
Il·lustració de Kiseok Kim

 
 
Il·lustració d'Helene Cayre


Il·lustració de Julien Tran Dinh

1 comentari:

Barbara ha dit...

je le connais
mais super intéressant aussi de voir comme il a inspiré d'autres artistes !
varié passionnant merci

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...